Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je danas u Banjaluci obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i Dana 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Predsjednica Republike Srpske izjavila je da je Vojska Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila srpski narod i vjekovna ognjišta, što ne smije biti zaboravljeno.

„Ne smijemo zaboraviti poginule i ranjene pripadnike Vojske i Policije Republike Srpske, ali ni civile koji su stradali u proteklom ratu. Dan kada je formirana Vojska je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske“, rekla je predsjednica Cvijanović.

Zbog toga je, dodala je predsjednica Republike, potrebno jačati Srpsku čija autonomija mora biti trajna kategorija.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da je formiranje Vojske Republike Srpske značilo da će srpski narod dobiti željenu slobodu.

„Vojnici su svoj zadatak izvršili time što su odbranili i teritoriju i narod. Danas u slobodi moramo razumjeti da Srpsku moramo da jačamo na svaki mogući način, a svi koji se bave politikom i učestvuju u političkim procesima moraju da pamte ove datume, kao i jačinu žrtve koja je data za Republiku. I da na tom putu izgradnje Srpske ne prihvataju stvari koje su suprotne onome što nam je zagarantovano kroz Ustav“, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je dodala da ovdašnji način života podrazumijeva da se sa punim poštovanjem pamte svi koji su politički ili vojno učestvovali u stvaranju Republike.

„A posebno u odbrani onoga što su naše vrijednosti i ideali. Današnja sloboda koju uživamo jeste naša obaveza da generacije koje dolaze naučimo o tim stvarima i da im prenesemo ono što znamo iz perioda stvaranja Srpske“, rekla je predsjednica Republike.

Predsjednica Cvijanović je naglasila da vjeruje u snagu Srpske i njenih institucija, kao i u moć okupljanja njenog naroda da prepozna sve prepreke i zamke.

Predsjednica Republike Srpske je poručila da se mudrošću i političkom snagom treba oduprijeti bilo kakvim nastojanjima da se uništi ili umanji snaga Srpske.

Pin It on Pinterest