Налазите се: Почетна » Предсједник » Биографија

Биографија

Milorad Dodik

Милорад Додик је рођен 12. марта 1959. године у Бањој Луци. У Лакташима је завршио основну школу, а средњу школу у Бањој Луци. Дипломирао је на Факултету политичких наука, на Универзитету у Београду.
У периоду од 1986. до 1990. године, као најмлађи функционер тадашње СФРЈ, изузетно успјешно је обављао више важних функција у општини Лакташи, између осталог и функцију предсједника ИО СО Лакташи.
На првим вишестраначким изборима у БиХ 1990. године изабран је у Парламент БиХ на листи Савеза реформских снага. Због неслагања са тадашњом владајућом структуром у Народној скупштини Републике Српске, формирао је Клуб независних посланика, који је 1996. године био окосница за формирање Странке независних социјалдемократа, чији је предсједник од оснивања 1996. године.
У Народну скупштину Републике Српске као посланик поново је изабран 1997. године, а годину дана касније, 1998. године, бива изабран за предсједника Владе Републике Српске. Ову функцију обавља до јануара 2001. године.
За народног посланика СНСД поново је изабран 2002. године, и ту дужност обављао је до 2006. године, када у фебруару по други пут преузима дужност предсједника Владе Републике Српске.
Трећи пут постаје предсједник Владе Републике Српске у децембру исте године, након што је странка на чијем је челу убједљиво побиједила на општим изборима у БиХ.
Дужност предсједника Владе обавља све до октобра 2010. године, када добија увјерљиву подршку и повјерење бирача, и бива изабран за предсједника Републике Српске. Свечани чин инаугурације новоизабраног предсједника Републике Српске обављен је 15. новембра 2010. године.
Након убједљиве побједе на општим изборима у Босни и Херцеговини 12. октобра 2014. по други пут је изабран на дужност предсједника Републике Српске.
Милорад Додик добитник је више признања и одликовања, од којих су најважнији Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом, који додјељује Национални одбор за друштвена признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње. Српска Православна Црква одликовала га је орденом Светог Саве првог реда, а Јерусалимски патријарх му је додијелио Свети крст чувара Христовог гроба.
Почасни је грађанин више градова у Републици Српској.
Милорад Додик је и дугогодишњи истакнути спортски радник. Више од десет година био је предсједник КК „Игокеа“, чији је један од оснивача, а КК „Партизан“ из Београда додијелио му је титулу почасног предсједника клуба.
Ожењен је, отац двоје дјеце. Има троје унука.