Предсједница Републике Српске разговарала са представницима туристичких организација и хотелијера из Републике Српске
22/05/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас радни састанак са представницима туристичких организација и хотелијера из Републике Српске.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је на данашњем састанку договорено да 15. јуна почне кориштење ваучера чији је циљ помоћ туристичком сектору да превазиђе кризу изазвану епидемијом вируса корона, те да субвенцијама буде омогућено грађанима да по повољним условима дио одмора проведу на домаћим дестинацијама.

Предсједница Цвијановић је истакла да је договорено да у првој фази буде емитовано 20.000 ваучера, након тога два пута по 15.000, а ако интересовање буде велико да потом буде омогућено додатно емитовање ваучера.

„За боравак три вечери моћи ће бити кориштен један ваучер, а за боравак четири и више вечери два ваучера по смјештајној јединици. Намјера је да кориштење ваучера почне од 15. јуна“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је истакла да су договорени сви детаљи и да имају пуну подршку људи из сектора туризма и хотелијерства.

„Наша намјера је да емитовањем ваучера помогнемо наш туризам знајући да због проблема изазваних вирусом корона нема више потенцијал када је ријеч о страним гостима који традиционално долазе на дестинације у Српској, али и да субвенцијама помогнемо нашим грађанима да цијели или дио одмора проведу у Републици Српској“, рекла је предсједница Републике.

Према ријечима предсједнице Републике Српске, хотели, бање и остали субјекти су спремни за овај пројекат и кроз своје пакете ће давати и друге стимулансе гостима.

„Они ће дефинисати шта је повољно за одмор породице, омладине или пензионера. Сигурна сам да ће они кроз те додатне пакете ојачати ову понуду и додатно је промовисати. Пројекат ће пратити интензивна промотивна кампања и тек тада ће наши грађани видјети чиме Српска располаже“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Српске, Министарство трговине и туризма, Привредну комору и пословне субјекте из сектора туризма очекује много посла у техничком смислу у вези са издавањем ваучера и пријавама оних који нуде услугу и оних који ће узимати ваучере.

„Веома са задовољна јер смо Влада, Привредна комора, послодавци из сектора туризма и ја као предсједник Републике, која сам координисала ову активност, дошли до доброг рјешења. У овом лежи велика развојна шанса за домаћи туризам. Не треба све посматрати мрачно, иако нас је вирус корона довео у тешку ситуацију. Према реакцији људи који долазе из ове области, видим да смо направили добар аранжман. Поносна сам на оно што можемо заједно да урадимо“, поручила је предсједница Републике.

Предсједница Српске је навела да је у Србији већ емитовано 500.000 ваучера и да за њих влада велико интересовање грађана.

„Људи су очигледно препознали предност боравка на својој територији с обзиром на изазове који носи свако путовање у иностранство, а у случају заразе и трошкове лијечења и немогућност повратка са далеких дестинација“, рекла је предсједница Цвијановић.