Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Дана 3. пјешадијског (Република Српска) пука
12/05/2020

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас у Бањалуци обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Дана 3. пјешадијског (Република Српска) пука.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је Војска Српске у одбрамбено-отаџбинском рату одбранила српски народ и вјековна огњишта, што не смије бити заборављено.

„Не смијемо заборавити погинуле и рањене припаднике Војске и Полиције Републике Српске, али ни цивиле који су страдали у протеклом рату. Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске“, рекла је предсједница Цвијановић.

Због тога је, додала је предсједница Републике, потребно јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија.

Предсједница Цвијановић је нагласила да је формирање Војске Републике Српске значило да ће српски народ добити жељену слободу.

„Војници су свој задатак извршили тиме што су одбранили и територију и народ. Данас у слободи морамо разумјети да Српску морамо да јачамо на сваки могући начин, а сви који се баве политиком и учествују у политичким процесима морају да памте ове датуме, као и јачину жртве која је дата за Републику. И да на том путу изградње Српске не прихватају ствари које су супротне ономе што нам је загарантовано кроз Устав“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је додала да овдашњи начин живота подразумијева да се са пуним поштовањем памте сви који су политички или војно учествовали у стварању Републике.

„А посебно у одбрани онога што су наше вриједности и идеали. Данашња слобода коју уживамо јесте наша обавеза да генерације које долазе научимо о тим стварима и да им пренесемо оно што знамо из периода стварања Српске“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић је нагласила да вјерује у снагу Српске и њених институција, као и у моћ окупљања њеног народа да препозна све препреке и замке.

Предсједница Републике Српске је поручила да се мудрошћу и политичком снагом треба одупријети било каквим настојањима да се уништи или умањи снага Српске.