Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 79 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац
07/02/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 79 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је обавеза српског народа да се окупља и искаже поштовање за више од 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете, које су усташе прије 79 година звјерски убиле у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

„Не смијемо бити наивни, јер и ови монструозни злочини и геноцидни пројекат НДХ-a до сада нису кажњени. Било би лијепо да је високи представник у БиХ Валентин Инцко дошао овдје да се поклони жртвама умјесто да нам држи лекције ко је био на правој, а ко на кривој страни историје и да се окане тешких квалификација и бруталности“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је истакла да Република Српска сада, али и у будућности мора бити на опрезу.

„Важно је да наши људи разумију све напоре који се улажу када је ријеч о очувању Српске и њеном јачању, те да разумију процесе у којима се налазимо и изазове са којима се суочавамо. Морају јасно препознати ко су пријатељи, а ко непријатељи Републике Српске“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске вјерује да је друштво у Српској довољно зрело да покаже поштовање према свему што је важно у историји.

„Морамо добро разумјети историју да бисмо се знали понашати у будућности. Мислим да ова свијест постоји у Српској, а они који су били страдалници су стално под притиском и, нажалост, то је потрајало дуго“, рекла је предсједница Цвијановић.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Саопштења