Предсједница Републике Српске присуствовала обиљежавању 77 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац
03/02/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је данас обиљежавању 77 година од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Предсједница Републике Српске изјавила је у Дракулићу да се на овом мјесту прије 77 година десио најмонструознији злочин не само у Другом свјетском рату већ, уопште, у крвавој балканској историји.

„Тежина злочина и масовног покоља који су усташе починиле тог 7. фебруара 1942. године налаже да се сјетимо тешко пострадалих жртава и искажемо им поштовање, али и да сјећајући се прошлости мало дубље и озбиљније размишљамо о нашој садашњости, а посебно будућности“, истакла је предсједница Цвијановић у обраћању послије парастоса жртвама у Дракулићу.

Предсједница Републике је подсјетила да се у рату, када се сударе војске, очекује да ће бити и жртава и да ће страдати не само војници већ и цивили.

„Али, чињеница је да је у овим приградским селима Бањалуке на најсвирепији начин само у једном дану, без испаљеног метка и са несумњивом геноцидном намјером, ножевима, сјекирама, крамповима и другим хладним оружјем убијено 2.315 Срба од чега 551 дијете, од новорођенчета до четрнаестогодишњака, говори о нечему много страшнијем него што су очекивана или предвидива ратна страдања“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је оцијенила да нормалан човјек не може да се не запита која мржња или која идеологија, које зло или који вјерски или политички циљ, може на тако страшне, масовне и звјерске походе нагнати другог човјека.

Према ријечима предсједнице Републике Српске, много је таквих стратишта, од Јасеновца, Пребиловаца, Јадовна, херцеговачких и крајишких јама и других мјеста.

Предсједница Цвијановић је напоменула да се такав усташки злочин десио и у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама, у руднику Раковац и у околним селима Пискавици и Ивањској, гдје су, осим цивила, на најстрашнији начин убијана дјеца и системски и плански затиран живот од Независне Државе Хрватске.

Предсједница Републике је подсјетила да је и у претходном одбрамбено-отаџбинском рату било много жртава и страдања и да све то говори да се веома озбиљно мора размишљати о будућности, извлачити поуке из прошлости, али исто тако анализирати садашње процесе и окружење.

„Ми данас уживамо слободу, јер имамо Републику Српску. Остварујемо се као друштво, имамо свој циљ и градимо је за генерације које ће доћи. Цијена коју смо за ту слободу платили у претходном рату била је висока, али би била виша да нисмо имали Републику Српску и да у међувремену нисмо изграђивали и јачали наше институције, ми бисмо данас са мање извјесности гледали у будућност“, нагласила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је нагласила да је обавеза свих да чувају Републику Српску, јер је гаранција да ће српски народ имату слободу.

Предсједница Цвијановић је рекла да српски народ жели да живи у миру са другим народима, али и да сачува своју аутономију, уставни капацитет и право да управља политичким и економским процесима, који су важни за даљи развој.

Предсједница Републике Српске је напоменула да ни ово вријеме није лишено изазова и притисака различите природе и да је зато важно јачати институције Српске и њихову способност да одговоре на потребе грађана.

„Будућност Републике зависи од нашег историјског памћења, али и наше исправне спознаје о нашем окружењу, као и свијету у којем живимо. Зато су наша политичка и наша народна воља кључни за очување слободе коју живамо и коју желимо оставити генерацијама које долазе“, истакла је предсједница Цвијановић.