Говор предсједнице Републике Српске на свечаном затварању манифестације „Дани Српске у Србији“
10/09/2019

Даме и господо, Драги пријатељи,

Поштовани грађани Републике Српске, Републике Србије,

Част ми је и задовољство што сам вечерас са вама у Београду и што имам прилику да присуствујем свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је наше Представништво у Србији успјешно организовало по седми пут заредом.  

О њеном обиму, значају, али и успјешној организацији довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије.

 Да је ово један изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и oне институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним и паралелним везама.

Не постоји ни један успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа и не доживљава подједнако.

Зато и свака побједа Србије, било да се ради о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи наших сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске.

Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом.

Кроз ближу и даљу историју, граница са Србијом и њен безбједан прелазак често су представљале питање живота и смрти, а данас је од суштинског значаја да обезбиједимо слободан проток људи, робe, идеја и капитала, који ће бити у функцији јачања привредне сарадње и укупног развоја.

Веома смо захвални руководству Републике Србије на разумијевању, на принципијелној политичкој подршци, као и на бројним пројектима који су у Републици Српској реализовани уз финансијску помоћ Владе Србије.

Важно је и на овом мјесту подсјетити да у Српској данас скоро да нема општине, нема града,нема мјеста у којој Србија није присутна кроз изграђену или реконструисану школу, болницу, вртић, пут, дом културе, мост, спортску дворану или неки други објекат.

Захвални смо Србији и на помоћи коју нам пружа у едукацији и усавршавању наших кадрова у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса. Неизмјерно је важно и учешће Србије у нашим хуманитарним акцијама  и све то наши грађани цијене. Они воле то што радимо и дјелујемо заједно.

Са задовољством могу истаћи да су наши односи снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо, и мени је припала та част, у то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да „Дани Српске у Србији“ и ове године буду организовани на највишем нивоу.

Живимо у изазовним временима, још увијек носимо многа оптерећења из прошлости, и боримо се са истим стереотипима. Многи процеси се дешававају око нас али и у oквиру нас и зато је важно да ојачамо нашу позицију за вријеме које долази . Зато је важно да Република Српска и Србија остану снажне,да остану заједно и да дјелују заједно за добробит и на добробит наших грађана.

У име грађана и институција Републике Српске, захваљујем се Србији на подршци коју нам пружа, захваљујем се свима вама који сте увијек стајали и увијек ћете стајати уз нас у свим нашим напорима да сигурно и безбједно пловимо у нашу будућност.

Живјела Србија!

Живјела  Република Српска!

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Саопштења