Говор предсједнице Републике Српске на свечаној академији поводом 45 година рада и развоја Универзитета у Бањој Луци
07/11/2020

Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на свечаној академији поводом 45 година рада и развоја Универзитета у Бањој Луци

Поштовани ректоре,

Поштовани министре,

Уважени декани, професори, академски и научни радници,

Драги гости,

Даме и господо,

Прије свега, желим да изразим задовољство што данас заједно обиљежавамо веома значајан јубилеј –  45 година постојања и рада Универзитета у Бањој Луци, као једног од стубова не само акадeмског, већ и укупног развоја Републике Српске.

Универзитет у Бањој Луци, као и цјелокупно наше друштво, током ове четири и по деценије био је суочен са различитим изазовима, али је успијевао да их превазиђе, и да се континуирано развија и унапређује.

О томе, између осталог, свједочи и чињеница да данас у оквиру Универзитета егзистира и функционише три пута више високошколских установа него што их је било у моменту његовог оснивања.

Наравно, да би Универзитет био у могућности да остварује своју улогу и реализује своје циљеве, неопходно је да ужива пуну подршку  надлежних институција.

Влада и ресорно  министарство дужни су да стварају материјалне претпоставке и услове за рад и развој Универзитета и свих његових чланица.

Истовремено, квалитет наставно – научног процеса, као и углед и ауторитет Универзитета и појединачних високошколских установа, у великој мјери зависе од самих универзитетских радника и то је нешто што захтијева упоран рад и залагање.

Током претходног времена успијевали смо да то постигнемо – да побољшавамо услове за рад универзитета и да чувамо и јачамо његов углед.

Али, имајући у виду да је образовање веома осјетљив друштвени процес и да управо од његовог квалитета значајно зависи да ли ћемо успјети од наше заједнице и друштва направити оно што смо планирали или пројектовали, неопходно је да високо образовање стално  унапређујемо, реформишемо и стандардизујемо да би било у функцији наших развојних циљева али и усклађено са савременим међународним токовима.

Република Српска и њене надлежне институције уложиле су значајна средства у изградњу и развој оба наша јавна универзитета, како кроз изградњу нових и реконструкцију постојећих факултета, тако и кроз њихово опремање.

Такође, унапређивали смо и студентски стандард кроз изградњу нових и обнову већ постојећих студентских домова, тако да су данас смјештајни капацитети и услови за боравак студената неупоредиво бољи у односу на ранија времена.

Осим тога, цијена студирања на нашим јавним универзитетима је више него конкурентна и, захваљујући субвенцијама Владе Републике Српске, трошкови школарина, студентског смјештаја и исхране су вишеструко нижи у односу на наше окружење.

Поред тога, унапређивали смо и систем  стипендирања студената, било да је ријеч о редовним стипендијама или стипендијама намијењеним талентованим и успјешним студентима.

Један од кључних задатака који је испред свих нас јесте успјешно повезивање и сарадња Универзитета и привредног сектора и можемо рећи да је на том плану посљедних година направљен значајан напредак, али се та веза мора стално унапређивати. То је случај и са наставним процесом, који јесте модернизован, али је неминовност и да се он стално прилагођава захтјевима новог времена.    

Има и ствари којима, рекла бих, још увијек приступамо бојажљиво или недовољно енергично, а то су плански упис према стварним потребама друштва и тржишта рада, затим темељна ревизија студијских програма, да би били усклађени са нашим развојним циљевима, као и изједначавање критеријума кад је ријеч о јавним и приватним универзитетима, односно факултетима.

Наравно, знамо да је ријеч о  сложеном и дуготрајном процесу који захтијева додатне напоре, како Универзитета, тако и свих надлежних републичких институција, али је важно да останемо посвећени овим питањима.

Поред свих других изазова, посебно отежавајућа околност односи се данас и на постојећу пандемију и реализацију свих образовних активности у веома захтјевним условима, како за наше основне и средње школе, тако и за високошколске установе.

Ипак, и у овако сложеним околностима успјели смо обезбиједити континуитет наставног процеса на факултетима и овом приликом желим изразити захвалност нашим универзитетским радницима, студентима и ресорном министарству.

Надам се да ћемо наше наредне јубилеје обиљежавати у далеко бољим околностима и да ћемо се ускоро вратити оном нашем уобичајеном начину школовања, рада и живота.

Вјерујем да ће Универзитет у Бањој Луци наставити да успјешно остварује своју улогу у будућности као што је то био случај и у претходних 45 година и да ће и даље бити једна од кључних полуга развоја наше заједнице и нашег друштва.

Уз захвалност за све што сте до сада чинили и жеље за успјешан будући рад честитам вам овај важан јубилеј!

Хвала на пажњи.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Саопштења