Говор предсједнице Републике Српске на отварању 16. савјетовања „Октобарски правнички дани“
04/10/2019

Говор предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић на свечаном отварању 16. савјетовања „Октобарски правнички дани“ :

Поштовани учесници и гости,

Част ми је и задовољство што сам данас са вама и што су Бањалука и Правни факултет и ове године домаћини бројним правницима из Републике Српске, Федерације БиХ, сусједних земаља, али и Европске уније.

Чињеница да се „Октобарски правнички дани“ одржавају по шеснаести пут јасно свједочи о значају и квалитету овог догађаја, као и да је он прерастао у сада већ традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као  прилика за размјену мишљења, искуства и знања у области правних наука.

Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме „Изградња и функционисање правног система“, разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обиљежен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размјену искустава, али стицање нових знања.

Наравно, значај „Октобарских правничких дана“ огледа се и у непосредној афирмацији саме правне науке и увјерена сам да и ми у региону у том контексту не заостајемо за номинално развијенијим свијетом којем, у погледу уређености и стандарда живота у цјелини, сви тежимо.

Дозволите да неколико ријечи упутим из перспективе предсједника Републике Српске, као некога чија је једна од уставних функција управо да обезбјеђује и манифестује политичко, правно, али и институционално јединство Републике Српске, као јединственог и недјељивог правног ентитета. Република Српска је заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета.

У основи тог правног идентитета Републике Српске јесте њен уставни акт донесен још 28. фебруара 1992. године, али и Устав БиХ као Анекс 4 Дејтонског мировног споразума.

На основу уставног акта из 1992. године, који је у накнадним временима претрпио одређене измјене, обезбијеђено је правно, политичко и институционално функционасање Републике Српске, кроз све ове године које, вјерујем да ћете се сложити са мном, нису биле ни мало лаке. Управо супротно, Република Српска прошла је много изазова, била изложена различитим притисцима и насртајима, али управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали су најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета.

 Било би наивно вјеровати да су изазови по Републику Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија.

Као предсједник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успјели обезбиједити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Републике Српске. Такође, не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Република Српска данас јединa у потпуности функционална и самоодржива цјелина у БиХ. Они који покушавају да оспоре Републику Српску и кључне елементе њеног идентитета требају имати на уму да је Република Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани.

          Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно–политичке заједнице, а Република Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и дјеловања како институција, тако и правних и физичких лица.

Изградња кохерентног правног система и ефикасног правног поретка није једноставан задатак, узимајући у обзир не тако давне историјске турбуленције на овим просторима и крах друштвено-политичког система, с једне стране, те прилично интензивне, али не увијек и најпрецизније дефинисане интеграцијске процесе којима смо сви у региону захваћени, с друге стране. 

Стога, улога правне струке у овом подухвату биће од пресудног значаја. Као предсједник Републике поздрављам сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који за циљ имају афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

У то име, желим да се захвалим Удружењу правника, правним факултетима универзитетâ у Бањој Луци и Источном Сарајеву, Адвокатској и нотарској комори, Центру за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, као и свима осталима који су директно и индиректно учествовали у организацији овог значајног догађаја.

Свим учесницима желим конструктиван дијалог, те успјешан и срећан рад.

Хвала вам!