Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске отворио производну халу фирме „Колектор ЦЦЛ“

Предсједник Републике Српске отворио производну халу фирме „Колектор ЦЦЛ“ 

Производна хала фирме „Колектор ЦЦЛ“ свечано је данас отворена у мјесту Повелич код Српца, а у објекат је уложено више од милион евра властитих средстава и запослено нових 108 радних мјеста.

Пресјецањем врпце производну халу отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Надзорног одбора словеначког концерна „Колектор“ Стојан Петрич.

Предсједник Додик је рекао да овакве инвестиције показују да Република Српска има стабилно пословно окружење и да инвеститорима може понудити повољне услове, попут ниске цијене електричне енергије и повољног опорезивања добити по стопи од осам одсто, као и да нема опорезивања реинвестиране добити.

„Учинили смо да Република Српска има добре инфраструктурне комуникације, што је привукло инвеститоре. Да ова компанија нема позитивна искуства не би отворила друге двије фабрике у Лакташима и не би планирала отварање четврте у Приједору“, истакао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да је ово важан дан за Србац и Српску и да нових 108 радних мјеста представља велику добробит за ово подручје.

Предсједник Републике Српске захвалио је „Колектору“ што послује у Српској јер су тиме обезбијеђена нова радна мјеста, додајући да су се повезали и са факултетима, чиме су дали примјер другима.

„Овим Српска добија још један производни погон који ће све своје производе извозити, што је веома важно због наших биланса и спољно-трговинске размјене. Прије десетак година покривеност увоза извозом износила је око 35 одсто, а сада износи 72,4, чему доприноси и ова компанија“, навео је предсједник Додик и додао да „Колектор“ у наредних мјесец-два дана планира да отвори погон и у Приједору, гдје ће запослити 400 људи.

„Тешко је довести стране инвеститоре и мотивисати домаће, али Српска се креће и показује да је успјешно друштво са становишта опажања инвеститора и улагања“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик истакао је да вјерује да ће ове године БДП расти 3,8 одсто, што ће дати нова повећања плата и пензија.

Предсједник Републике је подсјетио да се само сто метара од „Колектора“ у Српцу налази још једна велика словеначка инвестиција „Перутнина Птуј“, која представља један од најбољих привредних колектива у региону.

Предсједник Републике Српске је поручио да су словеначке компаније у Српској добро прихваћене и да остварују пословни интерес, али су и одговорне према радницима.