Налазите се: Почетна » Новости за потпредсједнике » Приопћење за јавност, 20.06.2018. године

Приопћење за јавност, 20.06.2018. године 

На иницијативу Предсједника Одбора за Хрвате изван Републике Хрватске проф.др.сц. Боже Љубића, 20. липња 2018. године у Загребу, одржана је 18. тематска сједница Одбора за Хрвате изван Републике Хрватске у Хрватском сабору на тему “Одрживи останак и повратак хрватских прогнаника и избјеглица у БиХ с посебним нагласком на ентитет Република Српска”.
Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић у свом обраћању извијестио је судионике сједнице о стању и активностима везаним уз повратак и останак Хрвата с нагласком на Републику Српску гдје је иницирао да се сваки избјегли Хрват са подручја Републике Српске обештети на правичан начин за своју имовину, те је такођер споменуо проблем са вишесатним чекањем на прелазак међудржавне границе о чему је такођер претходно извјестио предсједницу Републике Хрватске и обавио радне састанке са начелником Полицијских управе Бродско-посавске жупаније.
Сједници су, уз високе представнике институција Владе Републике Хрватске, државне тајнике Министарства вањских и еуропских послова Здравка Бушић, Средишњег државног уреда за Хрвате изван РХ Звонка Миласа, те Средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање Николе Мажара, назочили и саборски заступници Хрватског сабора Љубица Максимчук, Анте Бабић, Иван Ловриновић, Мато Чичак, Анте Бабић, Божо Петров и Жељко Гласновић, кардинал Винко Пуљић, министар за избјеглице и расељена лица Владе Републике Српске Давор Чордаш, те представници Удруга избјеглих Хрвата из Републике Српске.