Предсједница Републике Српске присуствовала пленарној сједници Економског форума у Санкт Петербургу
07/06/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан  и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Предсједница Републике присуствовала је на данашњој пленарној сједници Економског форума, на којој су се обратили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Народне Републике Kине Си Ђинпинг и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Предсједница Републике Српске рекла је да је овогодишњи Међународни економски форум у Санкт Петербургу у знаку сарадње двије велике свјетске силе Русије и Kине, али и сарадње са европским земљама и концепта регионалне и глобалне сарадње кроз интегрисање научних, привредних, еколошких, технолшких и других функција међу државама с циљем остваривања одрживог развоја.

„Међународни економски форум у Санкт Петербургу показује способност Русије да окупи важне политичке личности, као и да се на овом престижном догађају, који окупља представнике бизниса на глобалном плану, размотре најважнији економски изазови, али и укаже на будуће правце развоја“, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је указала да је веома важно што и за Републику Српску има мјеста на оваквим догађајима.
„Поред учешћа на самом Форуму, имамо прилику да разговарамо и са руским компанијама које су важне за реализацију пројеката у Републици Српској какав је пројекат гасификације који договарамо са Гаспромом.

Заинтересовани смо и за сарадњу у области дигитализације и на том плану успостављамо одређене контакте, а то је једна од најчешћих тема на сваком догађају који се бави развојем“, истакла је предсједница Српске.

С друге стране, рекла је предсједница Републике, свако ко данас намјерава реализовати велике пројекте, рачуна на Kину као великог инвеститора.

Након пленарне сједнице, предсједница Цвијановић састаће се са представницима компаније „Зарубежњефт“.

 

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Саопштења