Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједница Републике Српске разговарала са амбасадором Републике Француске у БиХ

Предсједница Републике Српске разговарала са амбасадором Републике Француске у БиХ 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са амбасадором Републике Француске у БиХ Гијомом Русоном.

Током састанка саговорници су размијенили мишљење о актуелним  политичким и економским темама, активностима институција Републике Српске у процесу европских интеграција и могућностима за унапређење привредне и културне  сарадње Српске и Француске.

Предсједница Цвијановић и амбасадор Русон разговарали су о формирању власти на нивоу БиХ и заједнички оцјенили да је неопходно што прије успоставити стабилну власт, како би се могли наставити реформски процеси који су неопходни за прикључење Европској унији.

Предсједница Републике је истакла да од политичке стабилности зависе бројна инострана улагања, те подсјетила да je Српска показала пуни капацитет и способност да у кратком року послије избора формира Владу, усвоји стратешке документе и остварује значајан напредак у спровођењу Реформске агенде.

Овом приликом најављено је дјеловање Француске развојне агенције у БиХ и Републици Српској, која ће финансирати пројекте у областима саобраћаја, регионалних интеграција, животне средине и климе, иновација и дигиталне економије, те оцијењено да ће доласком ове агенције економски односи Српске и Француске бити садржајнији.

Предсједница Републике и амбасадор Француске закључили су да постоји широк дијапазон могућности за унапређење различитих видова сарадње, као што су образовање и култура.