Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједница Републике Српске одржала састанак са члановима Савјета за демографску политику Републике Српске

Предсједница Републике Српске одржала састанак са члановима Савјета за демографску политику Републике Српске 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас у Бањалуци састанак са члановима Савјета за демографску политику Републике Српске.
До септембра ће бити урађена стручна анализа са смјерницама, с циљем побољшања демографског развоја у Републици Српској, речено је данас у Бањалуци на састанку предсједнице Српске са члановима републичког Савјета за демографску политику.
Предсједница Цвијановић је истакла да ће се Савјет за демографску политику Српске посебно бавити усклађивањем рада и родитељства, односно успостављања умјеренијег радног времена које ће бити усклађено са родитељством.

„Имали смо успјешан радни састанак који је у складу са оним што смо најавили покретањем Националног програма за демографску обнову, а суштина је да око овог програма буде окупљено што више релевантних институција. Биће сачињене анализе са препорукама да би све могли сублимирати и имати циљане мјере“, рекла је предсједница Републике.

Предсједница Цвијановић рекла је да Савјет анализира постојеће финансијске мјере и дефинише нефинансијске које су дугорочне и од изузетног значаја за реализацију Националног програма за демографску обнову.

„Базираћемо се на конкретне анализе и истраживања, међу којима су и она која су спроведена међу породиљама у Српској. Важно је и да буде успостављен регистар становништва Републике Српске и социјална карта, али и што ће стратегије у овој области користити анализе и смјернице које буду урађене“, навела је предсједница Српске и напоменула да је значајна мјера и укључивање у школски програм одређених тема које се односе на вриједност породице и репродуктивно здравље.

Предсједница Републике Српске је навела да ће бити укључена у неколико важних пројеката у Српској који ће се односити на репродуктивно и опште здравље.