Предсједница Републике Српске одржала састанак са представницима парламентарних политичких странака у Републици Српској
02/04/2019

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас у Бањалуци састанак са представницима парламентарних политичких странака у Републици Српској.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је јединствено опредјељење свих политичких фактора у Српској да Република Српска настави славити Дан Републике, да је то 9. јануар и историјска чињеница, те да није у мандату Уставног суда БиХ да одлучује о томе.

Предсједница Цвијановић је послије састанка са представницима парламентарних политичких странака у Српској рекла да је потписана заједничка изјава у којој је наведено да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике политички мотивисана и по природи више политичка него правна.

„Ово је још један политички напад који је усмјерен на политичку структуру и систем Српске, њено национално биће, идентитет и уставни капацитет“, рекла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Републике је нагласила да Српска има надлежности да доноси Закон о празницима и да такав закон не постоји на нивоу БиХ.

„Доминантна прича на састанку је била да разговарамо о односима унутар БиХ и шта су приоритетне ствари које морају да раде институције Српске, шта су потенцијални изазови и како ћемо увијек заједно одговорити на њих. То је огроман политички капитал. Исказан је јасан став да имамо одговоре на сва питања и да су односи унутар БиХ постали неподношљиви. Желимо да се те ствари под хитно доведу у ред јер постоје други приоритети којима треба да се бавимо“, истакла је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је подсјетила да се и раније обрачунавало са идентитетом Републике Српске – химном, грбом, што, како каже, даје за право да се сматра да се овдје не жели стати, него ићи до краја с циљем уништења националног бића Српске.

„Наше опредјељење је да у БиХ никоме ништа не споримо и не задиремо у оно што јесте национално биће и идентитет било ког другог народа. То је наша политичка зрелост, али на политичке акције морамо имати политичке реакције и није довољно да упозоримо друге људе, него ћемо морати предузимати одређене кораке уколиком овакви атаци буду настављени“, рекла је предсједница Цвијановић и напомиње да мора бити омогућено упражњавање потреба, традиције и обачаја свих народа.

Предсједница Републике је изразила задовољство што је постигнуто јединство и додала да на састанку није било ријечи о формирању власти на нивоу БиХ.

Предсједница Српске је оцијенила да одлуке Уставног суда БиХ руше повјерење, враћају ствари назад и да БиХ нема на располагању шансе које имају нормалне државе.

Предсједница Републике Српске је поновила да Уставни суд БиХ преузима улогу коју је раније имао ОХР и навела да је поражавајуће то што се ова институција у објави одлуке позива на члан Устава БиХ који не постоји.

„Без обзира да ли смо заједно у некој формалној коалицији или нисмо наше опредјељење јесте да наступамо заједно и имамо јединствене ставове о сваком питању које је од суштинског значаја за статус Републике Српске, њен уставни капацитет, национално биће и идентитет, чиме сам задовољна. Вољела би да партије из Републике Српске имају и формално јединствен наступ на нивоу БиХ, али цијеним аутономност сваке политичке партије“, истакла је предсједница Цвијановић.

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Саопштења