Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједница Републике Српске одржала припремни састанак за покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске

Предсједница Републике Српске одржала припремни састанак за покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас у свом кабинету припремни састанак за покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске са ресорним министрима и истакнутим стручњацима у области демографске политике у Републици Српској.

Овом приликом предсједница Цвијановић је нагласила опредијељеност институција Републике Српске на унапређењу и стварању што бољег економског и привредног, али и политички стабилног амбијента који би омогућио сигуран живот за грађане Републике, те истакла неопходност изналажења најбољих рјешења вазаних за питања емиграције и миграције становништва у Српској.

У том контексту, на састакну је договорено формирање експертског и оперативног тима који ће, на бази урађених анализа,  дефинисати и предложити  системске мјере које би краткорочно и дугорочно дале ефекте у демографској обнови Републике Српске.

Првом припремном састанку за покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске присуствовали су министри у Влади Републике Српске: за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић; породице, омладине и спорта Соња Давидовић; просвјете и културе Наталија Тривић; здравља и социјалне заштите Ален Шеранић; пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, те члан Сената Републике Српске проф. др Милимир Мучибабић; угледни демограф и члан Сената проф. др Стево Пашалић, директор Републичког завода за статистику проф. др Јасмин Комић и професор друштвене географије и демографије Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци Драшко Маринковић.