Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске учествовао у раду Организационог одбора за обиљежавање 25 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске

Предсједник Републике Српске учествовао у раду Организационог одбора за обиљежавање 25 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик учествовао је данас у раду Организационог одбора за обиљежавање 25 година од оснивања Академије наука и умјетности Републике Српске.
Предсједник Републике Српске изјавио је да је АНУРС иза себе оставио значајне пројекте, о чему свједочи и прво издање Енциклопедије Републике Српске и рад на сљедећим издањима, многи семинари, те њена укљученост у ширу структуру академских организација Европе и свијета.
„Вјерујемо да ће у септембру, када буде званично обиљежавање 25 година постојања и рада АНУРС-а, у Бањалуци бити присутан значајан број домаћих и страних академика. То говори о томе како се поима сама Академија, која Републици даје карактер у организовању озбиљне заједнице“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске је подсјетио да je АНУРС успјешно радила свих ових година и у условима друштвене нестабилности и свакодневне борбе за голи живот, додавши да је и те ратне 1993. године, када је Академија и основана, постојала спознаја и свијест о потреби њеног формирања.
„Најважније је да је АНУРС све вријеме радила и функционисала. Област дјеловања Академије уређена је законом и потребама научних радника да објасне важне друштвене и научне теме, да дају нeсумњив печат и посвједоче о времену у коме се налазе, али и да дају путоказе за многе друге ствари“, нагласио је предсједник Републике. Предсједник Додик изјавио је да Република Српска намјерава да почетком идуће године формира посебно министарство за нове технологије и развој, у чему ће несумњиво подршку пружити и Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/.
Предсједник Милорад Додик је рекао да би то министарство требало да се бави примјеном техничких достигнућа постигнутих у Српској и свијету.
„Министарство би требало да се бави примјеном и имплементацијом техничких рјешења која би могла да подигну наше друштво на виши ниво у техничком смислу“, појаснио је предсједник Републике Српске.