Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са амбасадором Ирске у БиХ

Предсједник Републике Српске разговарао са амбасадором Ирске у БиХ 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањој Луци са амбасадором Ирске у БиХ Мајлсом Гајраном.

Предсједник Додик захвалио се амбасадору Гајрану на честиткама на изборном успјеху и нагласио да ће се на новој функцији српског члана Предсједништва БиХ заложити за успостављање договора око заједничког интереса на нивоу БиХ уз поштовање Устава и Дејтонског споразума, али не и наметнутих рјешења Високог представника.

Предсједник Републике Српске пренио је ирском амбасадору да ће се Република Српска у наредном периоду  усредсредити искључиво на економска питања, а да ће се  као српски члан предсједништва БиХ залагати за стабилност институција и политичке ситуације у БиХ, као и за то да БиХ што прије дође до кандидатског статуса на путу ка Европској унији.

„Желимо флексибилнији однос Брисела према том статусу и залагаћу се за заједничку изјаву чланова  Предсједништва БиХ којом ћемо позвати Европску унију да нас у што скорије вријеме приме у статус кандидата.Тиме би БиХ добила нови подстицај и динамику“, рекао је предсједник Републике Српске, додајући да очекује да се на нивоу БиХ направи напредак на плану економије и да се уђе у велики инвестициони процес изградњом инфраструктуре.

Предсједник Додик и амбасадор Гајран сложили су се да би добро било да БиХ са Ирском, која је изузетно растућа економија, размијени позитивна искуства.