Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговараo са губернатором Санкт Петербурга

Предсједник Републике Српске разговараo са губернатором Санкт Петербурга 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараo је данас у Бањалуци са губернатором Санкт Петербурга Георгијeм Полтавченком.

Предсједник Републике Српске одликовао је, за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању привредне сарадње и политичких односа између Руске Федерације и Републике Српске, Георгија Сергејевича Полтавченка, губернатора Санкт Петербурга ОРДЕНОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА ЛЕНТИ.

Предсједник Републике Српске оцијенио је сарадњу са Санкт Петербургом као одличну и обимну, уз могућност проширења и на изградњу електрана и у области здравства, те најавио долазак делегације Санкт Петрегбурга у Бањалуку 22. септембра на отварање сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Српске.
Предсједник Додик је рекао новинарима да је сарадња Санкт Петербурга и Српске веома обимна на различитим пољима и има шансу да буде садржајнија, те се трага за њеним новим облицима.
Предсједник Српске је нагласио да је посјета Полтавченка Српској доказ велике сарадње остварене посљедњих година, која не би била тако успјешна и ојачана без посвећености губернатора.
„Због тога сам одлучио да му /Полтавченку/ додијелим највише одликовање /Орден Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању привредне сарадње и политичких односа Српске и Русије/. Увијек је имао и жеље и воље да се упозна о ситуацији у Српској и да помогне тамо гдје је потребно“, истакао је предсједник Милорад Додик.
Предсједник Републике је изразио задовољство што ће делегација Санкт Петербурга 22. септембра присуствовати отварању сјеверног крила Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, будући да Српска има велике амбиције да са Санкт Петербургом развије сарадњу у области здравства.
„Наставићемо да трагамо за новим облицима сарадње. Чињеница да смо имали прилику да се представимо Санкт Петербургу на привредном и културном плану један је од највећих успјеха наше сарадње. Захвалан сам и што су нам омогућили бесплатан простор за наше представништво у Санкт Петербургу, гдје ће се окупљати наши људи и које ће бити сједиште свих наших добрих активности“, рекао је предсједник Српске.
Предсједник Републике је захвалио губернатору што је омогућио да се на терет њиховог фонда двије дјевојчице из Републике Српске лијече на онкологији у Санкт Петербургу.
„То говори о осјећају за проблеме које овдје наши људи имају. Веома сам поносан на сарадњу коју смо остварили. Захвалан сам за свако гостопримство које нам је указано“, нагласио је предсједник Додик.
Предсједник Српске је додао да ће сутра у Банском двору са Полтавченком бити настављени разговори о сарадњи, након чега је планирана посјета Гимназији и донација компјутера, потписивање меморандума о хидроелектранама, посјета Народној универзитетској библиотеци која већ има озбиљну сарадњу са Санкт Петербургом и граду Бањалука.