Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са министром одбране Републике Србије

Предсједник Републике Српске разговарао са министром одбране Републике Србије 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци са министром одбране Републике Србије Александром Вулином.
Предсједник Републике Српске изјавио је да ће Српска осмислити и суфинансирати реализацију пројекта за изградњу станова у локалним заједницима за бивше припаднике, команданте и официре Војске Републике Српске који имају неријешен стамбени статус.
Предсједник Додик је истакао да ће то бити урађено и за припаднике полиције и других државних органа.
„Концепт је да Република Српска суфинансира дио износа, а локалне заједнице обезбиједе локације које ће бити ослобођене било каквих комуналних терета, те да онај који преузме стан има обавезу да борави и ради у Српској“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске нагласио је да Србија предњачи у рјешавању овог питања, као и да је за ово важна брига државе.
„Сагледаћемо како Србија рјешава ово питање о чему сам разговарао са министром Вулином. Дио њихових рјешења ћемо уградити у наше“, истакао је предсједник Додик.
Предсједник Републике је оцијенио да је сарадња Српске и Србије изузетна, што се огледа и у намјенској индустрији.
„Велико је задовољство што је данас на Дан Војске Републике Српске у посјети министар Вулин. Захвалан сам министру на посвећености и доброј сарадњи са нашим институцијама, као и за успјешно реализоване активности које се односе на упошљавање неких наших предузећа на комерцијалним основама, што значи да нам раде дијелови некадашње намјенске индустрије“, нагласио је предсједник Додик.
Према ријечима предсједника Додика, на састанку је било ријечи и о ситуацији у Српској, БиХ и Србији.
„Све активности које смо водили са Србијом биле су у складу са Дејтонским мировним споразумом, међународним односима, нашим правом на специјалне везе које имамо и продубљујемо. Наша сарадња са предсједником Србије Александром Вучићем, министрима у Влади Србије је до сада најефективнија за Српску са највише реализованих пројеката и уз највећу помоћ Србије Српској у којој смо добили по пет милиона евра. За то ћу увијек бити захвалан“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Републике је поновио да је Војска Републике Српске створена као одраз хтјења народа за слободом и да је прошла частан пут у рату и миру.
„Једна од најозбиљнији историјских и државних грешака Српске јесте што је прихватила у одлукама политичара тог времена да буде укинута Војска Републике Српске и формиране Оружане снаге БиХ. Право на војску смо добили Дејтонским споразумом и није била упитна, али нажалост под политичким притиском прихваћено је да буде укинута и данас имамо Србе у Оружаним снагама БиХ“, навео је предсједник Додик.
Предсједник Српске је додао да је тешко очекивати да Срби прихвате Оружане снаге БиХ као своју војску.