Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са губернатором Санкт Петербурга

Предсједник Републике Српске разговарао са губернатором Санкт Петербурга 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Санкт Петербургу са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком.
Предсједник Републике Српске изјавио је да је Руска Федерација искрени пријатељ Републике Српске и разумије односе у региону.
Предсједник Додик, који учествује на мађународном конгресу „Санкт Петербург и словенски свијет“, истакао је да је ово прилика да захвали за руску подршку у Савјету безбједности УН, као и у мултилатералним тијелима која се баве БиХ.
„У тим тијелима Русија има јасан став о потреби провођења Дејтонског мировног споразума, уважавања тог споразума и међународног права, како су то већ рекли руски представници са највишег нивоа“, рекао је предсједник Републике.
Према ријечима предсједника Додика, у оквиру конгреса словенских земаља сваке године се одржавају различити састанци о различитим темама, а Бањалука је недавно била домаћин једног таквог скупа у вези са туризмом.
Предсједник Републике Српске је нагласио да је губернатора Полтавченка упознао о развоју политичке ситуације у Српској и БиХ, као и да је представио стање у Републици Српској и региону, те да је било ријечи о потребама што бољег информисања на том плану.
Предсједник Додик је напоменуо да је током састанка било ријечи и о побољшању приступа архивима и потенцијалима библиотека Руске Федерације и Српске.
Том приликом потписан је споразум о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и петербуршке државне библиотеке „Борис Јељцин“.
„Споразум омогућава бољу доступност свих садржаја на интернету и размјену материјала између библиотека“, навео је предсједник Додик.