Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са предсједником Републике Србије, предсједницом Владе Републике Србије и предсједницом Владе Републике Српске

Предсједник Републике Српске разговарао са предсједником Републике Србије, предсједницом Владе Републике Србије и предсједницом Владе Републике Српске 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Београду са предсједником Републике Србије Александром Вучићем, предсједницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и предсједницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић. Предсједник Републике Српске изјавио је да је Србија незаобилазан фактор стабилности у региону, те да је Српска спремна да је прати и пружи подршку напорима које чини за одржавање стабилности у региону.
Предсједник Додик је рекао да је током састанка било ријечи о декларацији о опстанку српског народа, да је нацрт декларације завршен, те да заједничке комисије Србије и Српске треба да договоре детаље.
„Онда ће бити створени услови да се то упути парламентима. Циљ је да то буде у овом мјесецу, вјерујемо да ћемо то имати на тај начин, да ћемо финализирати тај документ и да ће он бити брзо познат јавности“, истакао је предсједник Српске.
Предсједник Додик је нагласио да је током састанка било ријечи и о питању разграничења БиХ и Србије, те да Република Српска и Србија имају идентичан став о том питању.
„Ми то не доживљавамо као суштинску државну границу, него формалну линију коју треба усагласити, имајући у виду међународне стандарде. У сваком случају, приједлози да се то учини најефикаснијим и најбољим и за једну и за другу страну свакако су на дневном нивоу наших разговора“, рекао је предсједник Републике Српске.
Предсједник Додик је нагласио да спорне тачке и мјеста разграничења утврђује комисија, а да је линија разграничења и линија додира Српске и Србије, те да у том смислу за Српску нема ништа спорно.
Предсједник Републике Српске је додао да досадашња искуства из Сарајева указују на то да ће они покушати да то искомпликују.
Говорећи о мосту Љубовија-Братунац, предсједник Додик је поновио да су проблеми на страни БиХ и да се односе на изградњу граничног прелаза, а дијелом и на изузимању земљишта.
Предсједник Српске је нагласио да је Србија завршила своје активности на вријеме, али да су до потешкоћа око завршетка тог пројекта допринијеле споре и тешке процедуре на нивоу БиХ.
„Са стране Србије све је учињено ефектно и Србија је ту учинила највише. Наша захвалност за то. Ријеч је не само о важном мосту, него о објекту који је реализација жеља тог народа неколико деценија и више“, навео је предсједник Додик.
Осврћући се на сам састанак предсједник Српске је рекао да је разговарано о достигнућима међусобне сарадње.
„Желим да кажем да су све активности које смо планирали у протеклом периоду реализоване и данас је ово била прилика да видимо шта би био наш императив сарадње у идућој години“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске је нагласио да ће се на данашњој сједници двије владе на оперативном нивоу разрадити кретања кроз 2018. годину у вези са специјалним односима Српске и Србије.
Према његовим ријечима, и Српска жели да буде присутна у Србији на начин како је Србија присутна у Српској и планира да интервенише у адаптацију школе или неког вртића.
„Одабраћемо пажљиво мјесто и видјећемо на који начин ће то бити“, рекао је предсједник Додик и додао да је било ријечи о економији, о потреби улагања и у Републику Српску и у Србију, као и о потреби да се окупе људи поријеклом са простора Републике Српске, а живе у Србији, те да се види како би могли да се подрже у смислу привредних активности.