Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Фотијем

Предсједник Републике Српске разговарао са Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Фотијем 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бијељини са Његовим преосвештенством епископом зворничко-тузланским Фотијем. Предсједник Републике Српске изразио је спремност републичких институција да сарађују на свим питањима важним за Цркву, као и за Српску.
Предсједник Додик је рекао да је владику Фотија увјерио да су републичке институције заинтересоване да буду укључене у све пројекте важне за Цркву и да ће бити побољшана динамика изградње Православне гимназије, као и вртића у оквиру цркве и других раније започетих пројеката. Предсједник Српске је владики Фотију, који је у септембру устоличен у трон епископа зворничко-тузланских, честитао нову дужност, те истакао да је Српска православна црква кључни елемент идентитета српског народа. „У Републици Српској, у којој је већински српски народ, доминантан је наравно и утицај Српске православне цркве и њено дјеловање. То је кључни елемент идентитета српског народа и свако ко се бави државним и политичким пословима мора о томе да води рачуна“, истакао је предсједник Републике. Предсједник Додик је захвалио СПЦ, а посебно епархијама у Републици Српској на сарадњи која је у прошлости била на најбољем могућем нивоу, додајући да је данашњи састанак наставак сарадње. Предсједник Српске је оцијенио да се та сарадња мора подићи на нови ниво у смислу нових садржаја. „У свакој епархији у наредних годину дана желимо да изградимо и помогнемо изградњу по једне православне гимназије, те да широм Српске, широм епархија, гдје год постоји могућност да помогнемо изградњу вртића у оквиру цркава, јер се то показало као веома добар и успјешан пројекат“, навео је предсједник Додик.