Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са начелником општине Власеница

Предсједник Републике Српске разговарао са начелником општине Власеница 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Власеници са начелником ове општине Мирославом Краљевићем. Предсједник Републике Српске изјавио је да је ова општина у претходном периоду била запуштена и да је то локална заједница којој се мора помоћи, због чега ће са републичког нивоа око 500.000 КМ бити употријебљено за релаксацију стања у буџету.
„Нажалост, општина је у претходном периоду превише била запуштена. Готово да није било улагања, забиљежено је смањење прихода у буџету умјесто да је стабилизован и да је растао“, рекао је предсједник Додик, подсјетивши да је дефицит општинског буџета 2012. године износио неколико стотина хиљада марака, док је нова власт након избора 2016. године затекла дефицит од 4,5 милиона КМ, а цијели буџет општине је 4,6 милиона КМ.
Предсједник Републике је као једно од кључних питања која се морају ријешити истакао проблем у функционисању студијског програма шумарства који у Власеници функционише у оквиру Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву.
„Потврдили смо да је веома важно, друштвено оправдано и од интереса за Републику Српску да тај факултет овдје функционише. Разговарали смо о начину да се овдје уведе мастер програм, који је неопходан“, истакао је предсједник Додик.
Он је додао да је за Републику Српску од интереса да овдје функционише факултет, и то из низа разлога.
„Ово подручје је најбогатије у Српској када је ријеч о шумама, заслужује факултет и да рашири капацитете у том погледу. Ту ће се омогућити и квалитетнији друштвени живот“, рекао је предсједник Српске, наводећи да су у току разговори и с партнерима из Србије, укључујући и Владу, како овдје помоћи кроз неке програме који они имају.
Предсједник Додик је напоменуо да се у општини Власеница протеклих година ништа није дешавало осим додатног страначког запошљавања у континуитету и да претходна локална власт није реаговала ни на средства која су била на располагању, попут средстава за пројекте енергетске ефикасности.
„Општине су та средства добијале за неке јавне објекте, многе установе – школе, болнице, домови здравља су санирани, а одавде није било ни захтјева, овдје нико није сматрао да је то неопходно“, рекао је предсједник Српске.
Он је рекао да ће у наредној години поново постојати могућност аплицирања за та средства и да то треба искористити. „Ту је ријеч дијелом и о међународним средствима, треба се припремити и аплицирати, и ми ћемо овдје урадити нешто“, истакао је предсједник Српске.
Предсједник Додик је навео да је на данашњем састанку изнесен и проблем непостојања кружног тока на „споју два“ магистралног пута.
„Ставићемо то у приоритет наших послова. Чим се створе неопходни услови, као што је рјешавање имовинских односа, што је преузела на себе општина, онда ће се ући у пројектовање, па општина издаје грађевинску дозволу и онда ће институције Српске изградити ту кружну раскрсницу“, рекао је предсједник Републике.
Говорећи о демографским проблемима на овом подручју, о којем су га саговорници упознали на састанку, предсједник Додик је рекао да је то регионална „топ тема“.
„Многи људи одлазе, можда више одавде него из неких других дијелова… И раније су људи одлазили, али сада су отворене границе, људи могу да траже нове послове, а на нама у власти јесте да обезбиједимо да људи када се буду враћали на годишње одморе виде да овдје има смисла бити, па да се врате. То је оно што морамо урадити“, поручио је предсједник Српске.