Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске разговарао са начелником општине Србац

Предсједник Републике Српске разговарао са начелником општине Србац 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у Српцу да је приоритет у овој локалној заједници стабилизација општинског буџета, који је наслијеђен у лошем стању од претходне власти.
Предсједник Додик је истакао да су направљене одређене уштеде да би у овој години била остварена стабилизација, а наредне године и инвестиције.

„Без нових репрограма обавеза и нове емисије обвезница, које би требале да растерете те обавезе, не би се могло ништа дугорочно учинити“, рекао је предсједник Додик након састанка са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем.

Према ријечима предсједника Републике, потребно је и преузимање одређених обавеза по ранијим кредитима и њихова релаксација да би општина имала одређени простор, као што је кредит од 200.000 КМ за изграђени водовод.

Предсједник Додик је додао да ће ту обавезу преузети Република Српска, односно надлежно министарство.

Према ријечима предсједника Републике, проблем је што раније нису извршаване обавезе према домовима за социјални смјештај лица са подручја Српца.

Предсједник Додик је најавио да ће одређени инфраструктурни пројекти од значаја за општину бити реализовани кроз републичке програме, као и пројекти којима би било побољшано гријање Дома здравља.

„Разговарали смо и на који начин овдје можемо примијенити пројекте енергетске ефикасности да би одређени јавни објекти могли да аплицирају и буду корисници кредита. Република Српска је кроз пројекат одбране од вода реализовала скоро све пројекте који сада гарантују да Србац, који је био изложен великим водама Врбаса и Саве, може да рачуна на додатни степен одбране“, рекао је предсједник Додик и навео да је у ту сврху у Републици Српској уложено око 100 милиона КМ.

Предсједник Додик је додао да ће изградњом петље у Друговићима /општина Лакташи/, преко мјеста Ножичког, Србац бити директно укључен на ауто-пут „9. јануар“, те да ће бити асфалтиран пут према новоизграђеном манастиру у Српцу, као и реконструисани одређени локални путеви.