Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске присуствовао обиљежавању страдања Срба у Подрињу

Предсједник Републике Српске присуствовао обиљежавању страдања Срба у Подрињу 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Срби поштују страдања свих народа на овим просторима, али да боли што црна марама српских мајки које су изгубиле синове мање значи него бијела марама бошњачких мајки.

„То боли и то се види, јер овдје не сједе представници међународне заједнице који ће за који дан похрлити да гледају бијеле мараме, јер их црне не интересују“, рекао је предсједник Додик у Братунцу на обиљежавању страдања Срба у Подрињу.

Предсједник Републике је истакао да су Срби своји на своме, да је Република Српска резултат борбе српског народа за слободу, не само у отаџбинском рату, него сублимат свих тежњи, знаних и незнаних кроз вијекове, које су због српске вјере и славе страдали само због тога, а никада нису одустали.

Предсједник Додик је истакао да је у Подрињу свако изгубио некога – сина, брата, оца, сестру, пријатеља, кума, школског друга или комшију, те да се страдање Срба на овом подручју покушава ставити у заборав од оних који су то и учинили.

ПРедсједник Републике је подсјетио да су се у заштићеној зони Сребреница формирале војне формације које су улазиле у српска села и по правилу на српске славе и празнике убијале и клале старе, жене и дјецу, а потом се брзо повлачили у заштићену зону да би побјегли и да би их чувале међународне снаге.

„То је тако трајало све до 3.500 убијених Срба на овим просторима, који су страдали од 1992. до 1995. године, које хоће да заборавимо, као што су годинама настојали да заборавимо многа друга мјеста која сада откривамо и знамо да су тамо страдали масовно Срби у прошлом вијеку“, истакао је предсједник Додик.

ПРедсједник Републике је напоменуо да су такву судбину Срби проживљавали на многим мјестима, од Пага, Јадовна, Јасеновца, Сатре Градишке, Дракулића, Пребиловаца, те Брода на Дрини код Вишеграда гдје је убијено 6.000 Срба.

„Озлоглашени усташа /Јуре/ Францетић и његове јединице потјерале су Србе још из Сарајева, преко романијског платоа на Дрину, а Италијани нису дозволили да пређу мост него су их низводно послали у смрт“, подсјетио је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је навео да се не могу заборавити страдања Срба, иако постоје такве тежње, које Србе само још више учвршћују у жељи да страдалима дају пуну пажњу сјећања.

Предсједник Републике је додао да је историјска тежња многих освајача, али и оних са којима су Срби на овим просторима дијелили историју, да на Дрини направе тампон зону, због чега су у сваком рату покушали да масовно побију Србе, а у вријеме комунизма и мира да избјегну изградњу инфраструктуре и индустрије с циљем спрјечавања умножавања Срба.

Предсједник Додик је навео да је шездесетих година прошлог вијека на подручју од Братунца до Скелана било око 40.000 Срба, који су се иселили само зато што нико није у вријеме комунизма сматрао или намјерно није хтио да направи пут и развије индустрију.

„Република Српка је направила тај пут и заједно са Србијом градимо мост, историјску и дугогодишњу деценијску тежњу Срба. То је наш одговор на то што су хтјели да ту буде њихова тампон зона. Познати су пројекти разних фондација, прије свега исламских, које су усмјеравале паре да би се уз Дрину након отаџбинског рата вратили муслимани и да би поново окупирали Дрину на тај начин“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да су Срби научили да је Југославија била њихова највећа политичка и државна заблуда, подметнута да би Срби били поново жртве и да би се показали као кривци иако су доносили слободу и другима, ослобађали Хрватску, Словенију и друге крајеве бивше Југославије, давали народима слободе и републике.

„Остали смо достојни себе. Данас српски народ има двије државе – Србију и Републику Српску, свидјело се то коме или не“, поручио је предсједник Додик, додавши да Република Српска има територију и власт, коју на слободним изборима бира народ и која је, без обзира на политичку опцију, свих 25 година градила Републику Српску.

Предсједник Додик је нагласио да су територија и легитимно изабрана власт вољом народа предуслов за формирање сваке државе.

„Република Српска је држава српског народа и других који овдје желе да живе у миру. Загледани смо у Србију јер је Србија држава нашег народа. Гдје год Србин да живи загледан је у Србију. Одговара нам стабилна и моћна Србија, управо она која се сада гради као фактор стабилности, мира и развоја у региону“, истакао је Додик.

Предсједник Републике је оцијенио да Србија заузима мјесто које јој историјски припада као најважнија и највећа земља Балкана, и да РепубликаСрпска не крије да је више загледана у Србију него у Сарајево.

Предсједник Додик је констатовао да је Република Српска са својим потенцијалима показала одлучност да се одупре свему што је било усмјерено на њено рушење, о чему најбоље говори урушавање Дејтонског мировног споразума.

Предсједник Републике је рекао да многи српски политичари и војсковође завршили у домаћим и међународним судовима зато што је неко рекао да је само на српској страни колективна одговорност, а на другима да су се евентуално бранили.

„Зато данас видимо пресуде или процесе против /Радована/ Караџића, /Ратка/ Младића, раније Слободана Милошевића и многих других из тог времена, који једино што су могли да ураде и што су урадили јесте да буду уз свој народ и да га бране“, рекао је предсједник Додик и поручио да о њима не треба да се престане причати, јер би се у супротном одрекли себе, борбе и 29.000 погинулих Срба у протеклом рату.

Предсједник Републике је истакао да има много застрашујућих прича из протеклог рата, попут судбине дјечака у близини Зворника који се након бијега од муџахединских јединица вратио по заборављеног пса и којег је ухватила муслиманска јединица, а убила жена злотвор пред очима многих.

„То је дијете које је само знало да воли и због љубави је страдало“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је упитао гдје је одговорност за Несера Орића, који је из Сребренице долазио у српска мјеста, клао и убијао, а што потврђују и припадници његове јединице.

„Он и његови људи су ликвидирали Србе на овом подручју. Губе се свједоци и немојте се изненадити ако ово пропало, издајничко правосуђе у Сарајеву, правосуђе које је политичко, Орића ослободи било какве кривице“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник РЕпублике је поручио да се Срби не могу ослонити на БиХ која је у расулу, јер једино Република Српска и њене институције функционишу и испуњавају законом предвиђене обавезе.

Предсједник Додик је упитао да ли се може рећи да функционишу институције БиХ, те констатовао да је много интеревенција међународног фактора и новца који је дат, а ништа се није постигло.

„Данас помињу термин о БиХ као пропалој држави. У тој пропалој држави оно што ми треба да урадимо јесте да ојачамо Републику Српску. БиХ ће се сама урушити, ишчезнути, само ће остати на овим просторима оно што функционише и што има снагу да настави. То је оно што хоћемо од Републике Српске, не требају нам никакви сукоби, ратови“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је додао да бесмислено звуче изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће бити рата ако се Република Српска отцјепи.

„Да неће можда Оружане снаге БиХ напасти Републику Српску? Изаћи ће сви Срби из тога. Да неће можда Изетбеговић наредити да његова полиција нападне Републику Српску? Имамо и ми полицију. Не треба ни њима ни нама то. Ми хоћемо да све што завршимо и ојачамо буде дио политичког процеса воље једног народа који се мора једног дана поштовати“, поручио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је нагласио да српски народ своју судбину види само у Републици Српској и да се многа српска страдања не би догодила да је раније било Српске.

Предсједник Републике Српске је поручио да је зато потребно јединство и превазилажење свих разлика и посветити се ономе што јесте српски народ и српска држава, јер је велика идеја имати државу коју није једноставно направити.

„Држава се прави упорном вољом народа који живи овдје и та воља мора да остане веома јасна, јер је она завјет за судбину оних који су изгинули и дали своје животе за слободу. Не можемо да одемо са овога свијета а да нисмо учинили оно што су они жељели, а то је да Република Српска јача и развија се“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да у Републици Српској има проблема и ствари које би могле бити боље, али да је оваква каква је данас најбоља могућа, и да није престала опасност од њеног укидања од оних који то желе.

„Као хијене, у политичком смислу, обилазе и чекају да промовишу неки процес који би дошао главе Републици Српској. Морамо бити заједно, и власт и опозиција, и морамо престати са анимозитетима, једино мјесто окупљања може да буде само Република Српска, никакав СНСД, никакав СДС, никакве друге политичке партије“, истакао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Републике је захвалио свима који су дошли да обиљеже страдање Срба у Подрињу, јер, како је нагласио, помени и обиљежавања служе да се страдали никада не забораве.