Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске присуствовао академији поводом обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске

Предсједник Републике Српске присуствовао академији поводом обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Бањалуци академији поводом обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске.
Предсједник Републике Српске рекао је да у БиХ функционише једино Република Српска.
„Оно што функционише није ни ниво БиХ, нити Федерација БиХ, већ једино Српска. Ствари у БиХ завршиће се тако што што ће једног дана неко морати да верификује на глобалном, регионалном и сваком другом плану чињеницу да буде прихваћено и признато само оно што функционише“, рекао је предсједник Додик.
Према његовим ријечима, БиХ је од почетка била заснована на нереалним идејама и функционисала само зато што је иза ње искључиво стајао огроман интеревенционизам међународног фактора, а сада, када тај фактор више није јак и није у стању да врши јаку интервенцију, због проблема које има у матичним земљама, и БиХ се нашла у проблемима.
„Зато циљеви које је остваривала Војска Републике Српске нису били мали. Они су грандиозни за српски народ и зато српски народ има двије државе – Србију и Републику Српску“, нагласио је предсједник Српске.
Он је истакао да Србија и Српска морају да граде заједнички безбједносни, економски и политички оквир ради сигурности српског народа, али и сигурности других народа који живе на овим просторима.
„Наше дјеловање није усмјерено против других људи, они су добродошли, али наша слобода је неспорна“, поручио је предсједник Додик.
Он је подсјетио на контекст односа из времена када је формирана Војска Републике Српске, која је била историјски одговор на све што је пријетило српском народу, односно да му се догоде страдања каква су била у Другом свјетском рату.
Предсједник Републике је додао да се то дешавало у вријеме распада Југославије, која је била погрешна политика српског народа и заблуда за српско национално биће да је може очувати у условима када то нису жељели други народи.
„Тада је одговор српског народа био јединствен, није било оклијевања. Окупљени око идеје слободе схватили смо да морамо имати државу и зато је створена Војска Републике Српске“, нагласио је предсједник Додик.
Он каже да није било случајно што се међународни интервенционизам усмјерио на оно што представља и одсликава српске интересе, а то су Дан Републике и Војска Републике Српске, коју су интегрисали у заједничке Оружане снаге.
„Све више људи ми говори да је била погрешна политичка одлука којом је дата сагласност за формирање Оружаних снага БиХ“, рекао је предсједник Републике Српске.