Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске посјетио повријеђене раднике Рафинерије нафте Брод

Предсједник Републике Српске посјетио повријеђене раднике Рафинерије нафте Брод 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик посјетио је данас у Болници „Свети апостол Лука“ у Добоју повријеђене раднике бродске рафинерије, за које је рекао да су хероји, јер су својом присебношћу спријечили већу катастрофу.
Предсједник Додик је рекао да је задовољан што су, према налазима љекара, повријеђени радници добро, те изразио саучешће породици погинулог радника.
„Веома је било важно да се заврну вентили да не долази до дотока гаса који би трагедију учинио већом. Они су жртвовали живот и завртали вентиле. Један од њихових колега је страдао и жао ми је, моје саучешће породици, али то говори о њиховој самосвијести. Нису се успаничили, нису побјегли. Да су то урадили, трагедија би била много већа“, изјавио је предсједник Милорад Додик новинарима.
Предсједник Српске очекује да ће након овог догађаја многа предузећа у Српској повећати ниво безбједности, да се не би угрожавали животи људи, као ни материјална добра.
„Вјерујем да ће се врло брзо утврдити да ли је хаварија техничка прича или, не дај боже, нека друга“, рекао је предсједник Додик и навео да су надлежне институције на терену ради утврђивања узрока несреће у Рафинерији нафте Брод.
Председник Републике је нагласио да је догађај у рафинерији могао да буде еколошки проблем.
„Синоћ је у Бањалуку допутовала делегација, коју предводи помоћник министра енергетике Руске Федерације, и они су данас требали, а вјерујем да јесу, са предсједницом Хрватске /Колиндом Грабар Китаровић/ разговарати о неким унапређењима. Они су опредијељени, а ми из Републике Српске смо прихватили да гас из Хрватске буде доведен у рафинерију све док ми не успоставимо наш гасовод“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске је навео да је остало ствар процедура и на Хрватској, те истакао да Српска жели да ради са хрватским властима на том питању.
„Наша надлежна министарства учинила су све да, у складу са најстрожим европским стандардима, приступе еколошком сређивању Саве и спречавању опасности од Рафинерије нафте у Броду. На бази тога издата је еколошка дозвола“, навео је предсједник Милорад Додик.