Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске положио вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину

Предсједник Републике Српске положио вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас у Источном Сарајеву вијенац на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину, истичући да овај руски дипломата није стао у одбрану само српског народа, него се истински залагао за мир у свијету и заштиту интереса Руске Федерације.
Предсједник Републике Српске изјавио је да бивши руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин није био човјек који је навијао само за Србе, већ и за међународно право, што је основна одлика спољне политике Руске Федерације.

„Из захвалности Чуркину данас сам овдје у име Републике Српске положио вијенац за његов допринос и разумијевање ситуације на овом простору. То је човјек који је свој посао радио објективно и уз непристрасан однос према свим факторима у БиХ“, рекао је предсједник Додик након церемоније полагања вијенаца на спомен-плочу Чуркину у Источном Сарајеву.

Предсједник Републике Српске навео је да је Чуркин човјек који је својим снажним ауторитетом успјешно обављао дужност амбасадора Руске Федерације у УН и да му је драго што су му грађани и представници разних удружења из Републике Српске подизањем спомен-плоче одали поштивање и захвалност за његов дипломатски ангажман.

Предсједник Додик је истакао да је основна одлика спољне политике Руске Федерације немијешање у туђе ствари.

„Међународно право је у прошлости много пута скрнављено и, захваљујући Русији, остао је однос да се на нивоу свјетске заједнице морају договорити акције, а не да се унилатерално интервенише у земљама, као што је то био случај на сјеверу Африке, у Сирији и многим другим мјестима у свијету“, нагласио је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике је рекао да Срби никада не смију да забораве да је Русија у Савјету безбједности УН уложила вето на резолуцију Велике Британије, којом су Срби неправедно оптужени за наводни геноцид у Сребреници.

„Зато ће Срби остати трајно захвални и Русији и амбасадору Чуркину који је био експониран у име руске државе да направи такав чин, што за нас представља врхунски доказ објективности. Навијачка и осуђујућа политика Велике Британије према Србима није тада била исказана први пут, то се догађа у континуитету“, упозорио је предсједник Додик.