Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске положио камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву

Предсједник Републике Српске положио камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Источном Сарајеву, гдје је положен камен темељац за изградњу нове болнице, да ће то бити најбоља и најопремљенија болница у Републици Српској и региону, а да је рок за изградњу 1. октобар наредне године.

Предсједник Додик је навео да је вриједност болнице око 55 милиона КМ, што подразумијева изградњу објекта од више од 10.000 метара квадратних, комплетну опрему, нови возни парк, кухиње и све што иде уз болницу, и нове саобраћајнице које ће бити грађене.

Предсједник Републике је нагласио да је изузетно радостан због данашњег догађаја јер је током протеклих година када год је долазио у Источно Сарајево увијек истицан проблем болнице.

„Разумијем шта ово значи за град Источно Сарајево. Дочекали смо и овај тренутак, који је могао бити и прије, али није због неких који су нам то одгодили годину дана. Могли смо имати кров, али данас имамо темељ, и то је важно. Ми нисмо одустали“, рекао је предсједник Додик, подсјећајући да је прије годину дана проведена процедура, а онда је ресорна комисија у Сарајеву то спријечила.

Предсједник Републике је нагласио да се завршава велики пакет пројеката и да је потребно да дозволе буду дате без ометања, да локална заједница отпише све што може, јер је Влада Републике Српске у овај пројекат уложила 54 милиона КМ.

„То су средства буџета Републике Српске и то не иде на терет ни здравственог сектора, нити локалних заједница“, напоменуо је предсједник Додик.

Предсједник Републике је нагласио да је циљ да људима који раде у овој болници коначно буду обезбијеђени достојни услови за рад и да сви заједно биљеже један велики и значајан успјех, те предложио да се нова болница зове „Србија“.

Предсједник Републике Српске је захвалио локалним заједницама за простор, за учешће и за помоћ у овом пројекту.

Предсједник Додик је навео да је током свих година од када је он предсједник Владе и Републике уложено 250 милиона КМ у различите пројекте у општинама града Источно Сарајево.

„Овај народ и град су то заслужили. Овдје смо радили много. Свих претходних година од када сам предсједник Владе и Републике ово је посљедњи пројекат који смо на почетку мандата обећали и њега завршавамо. Не постоји ниједан пројекат који је тражен, а да није урађен. И овај пут који води на Јахорину је резултат Владе Српске, спортска дворана у Војковићима, школе, тунел Стамбулчић, улагања у Јахорину, на Сокоцу, у Трнову“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да је, осим реконструисаних других болница и дома здравља и установа у Републици Српској, остало још да буде изграђена нова болница у Добоју, чиме ће бити завршено комплетно опремање објектима и опремом здравственог сектора у Републици Српској.

„Градили смо на многим мјестима, имамо искуство, завршили смо у Невесињу, у Бијељини, сада завршавамо и Клинички центар у Бањалуци и овдје крећемо са овом болницом“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је нагласио да је Источно Сарајево стратешко мјесто за Републику Српску гдје се морају обезбиједити најбољи могући услови за живот.

„Драго ми је што чујем да се овдје повећава број становника, али ми није драго што је то повећање можда због тога што људи долазе са неког другог нашег простора. Воли бих да је то ново рађање“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је најавио да ће најкасније крајем августа у Источном Новом Сарајеву отворити вртић за који је као предсједник донирао знатна средства заједно са општином.