Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске открио спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева

Предсједник Републике Српске открио спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда данас су свечано открили спомен-обиљежје страдалој дјеци Српског Сарајева у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и положили вијенце.
Предсједник Републике Српске поручио је да нема опроста за оне који су у протеклом рату убијали дјецу.
„Потрудићу се да у будућности институције Републике Српске, док год постоје, прогоне злочинце над нашом дјецом. Не могу опростити, нити хоћу. Исто се одричем било кога у српског народу ко је икада убио дијете, без обзира чије и без обзира на мотиве“, рекао је предсједник Српске.
Предсједник Додик је захвалио иницијаторима подизања спомен-обиљежја јер је било потребно да сјећање на страдалу дјецу не остане само бол породица, него да буде дио колективног тешког сјећања на вријеме када се народ Српског Сарајева бескрајно јунаштвом борио за слободу, да остане свој на своме и губио оно најмилије – дјецу.
Предсједник Српске је напоменуо да су српском народу кроз историју убијана дјеца, подсјетивши на Други свјетски рат, када је на простору Независне Државе Хрватске /НДХ/ формиран једини концентрациони логор на свијету за дјецу, српску дјецу, у којем је страдало њих 3.000.
„Цијели простори Крајине остали су пусти зато што је НДХ имала државни пројекат уништења Срба, прије свега новорођене дјеце. И као да се историја понавља, и овдје и широм Републике Српске страдала су наша дјеца“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске је подсјетио да су на овом простору 1995. године снајперским метком муслиманске војске убијене десетогодишња Милица Лаловић и деветогодишња Наташа Учур.
„Нажалост, наше жртве, страдале током рата, укључујући и дјецу, минимизиране су и потцјењиване од међународне заједнице и неке правде која се инсталише у Сарајеву, а која је, у ствари, неправда“, рекао је предсједник Додик.
Као примјер те неправде, предсједник Милорад Додик је истакао катастрофалан рад Суда и Тужилаштва БиХ. „Не можемо прихватити такво правосуђе и учинићу све и када не будем на јавном функцијама да правда стигне злочинце. Мора да се зна ко је то урадио, немогуће да се то не зна. Како је могуће да такав још хода овдје?“, упитао је предсједник Српске.
Предсједник Републике је упитао и како данас у Источном Сарајеву нема дипломата западних земаља и да ли је 120 српске дјеце мање важно него што су неке друге жртве.
Предсједник Додик је поручио да српски народ не смије опростити убијање дјеце јер ако се то догоди – поново ће страдати.