Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске Милорад Додик прируствовао обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватских снага „Олуја“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик прируствовао обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватских снага „Олуја“ 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас у Новом Саду да вјерује да ће Република Српска и Србија у овом вијеку бити заједно у територијалном и државном смислу.

„Вјерујем да ће у овом вијеку српски народ због свог страдања у прошлости имати право да буде једно. И да је сасвим природно да будемо заједно“, рекао је Додик, обраћајући се у новосадском насељу Ветерник на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватских снага „Олуја“.

Предсједник Додик је рекао да вјерује да ће доћи нове генерације које ће читати књиге, мемоаре и знати шта је било овдје.

„А када кажем заједно, то значи заједно у територијалном и државном смислу, да не би било сумњи. Јер смо ми свакако заједно“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да се српски народ мора окренути животу, мора учинити све да се окупи око тога да га буде више, мора више да се рађа, мора више да се вјерује у Србију, у Републику Српску, у српски народ.

„Одбаците загађености које нам говоре стално како ни Србија, ни Република Српска нису добре. Ово је најбоље мјесто за живот у свијету, и Србија и Република Српска. Ово је наше“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Додик је рекао да данас постоје концепције које говоре о нечему другом, али да воља српског народа говори да је претрпио најгоре.

„Дајте снагу Србији, дајте снагу предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије, дајте снагу Републици Српској и Влади Републике Српске, дајте снагу, ви народе, дајте снагу нама, да се на најбољи могући начин изборимо и да наставимо да се боримо да не би нестали“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да Срби нису реметилачки фактор, него веома битан фактор.

„Зато смо стално на вашем дневном реду. Доћи ће вријеме када ћемо ми постављати дневни ред. А то неће бити против вас, него за нас. Живјела Србија, живјела Република Српска“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Срби остали јаки и окупљени око важних националних питања, као и да искрено пружају руку помирења свима другима.

„Србија и Република Српска данас су најстабилније у региону. Наше институције функционишу. Наше владе и парламенти нису угрожени“, рекао је предсједник Додик, обраћајући се у новосадском насељу Ветерник на обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватских снага „Олуја“.

Предсједник Републике је навео да предсједниковање предсједника Србије Александра Вучића говори да се даје нова историјска снага Србији, она која помаже највише Србима ван Србије да буду јачи.

Предсједник Додик је рекао да Срби нису заборавили Вучићево историјско обећање дато недавно у Јасеновцу – да Србија више никада неће дозволити да неко од Срба у региону буде почишћен и да ће својим потенцијалом стати иза свог народа.

„Наша љубав за Србију је велика и желимо све најбоље Србији и свим Србима ма гдје били. Али желимо добро и другима. Пружамо руку помирења, искрено, и прихватићемо је од свакога који је пружа искрено. Али, не смијемо бити наивни јер се показало да наша искреност не значи искреност других“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је подсјетио да је Србија као побједница у Првом свјетском рату дала великодушно слободу другим народима на простору бивше Југославије, па и Хрватима који су било на страни поражених нација тог времена.

„То им је омогућило да кроз комунистичку Југославију обезбиједе континуитет и стварање Хрватске као државе. Ту слободу је дала српска држава, ту слободу другима је дао српски народ, навино вјерујући да је та слобода иста за све, али показало се да није“, каже предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик је подсјетио да је послије етничког чишћења 220.000 Срба из Хрватске, услиједила акција чишћења 150.000 Срба у Републици Српској, из Дрвара, Јајца, Гламоча, Грахова, Бихаћа, Санског Моста.

„Како данас да вјерујемо у ту добру и искрену пружену руку, када доносите закон о ветеранима? Како да вам вјерујемо када још у Јасеновцу постоји усташки поздрав? Нисте га склонили! Како мислите да то не видимо и да нас то не боли?“, упитао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је рекао да Србе боли чињеница да је у Сарајеву, према попису из 1991. године, било 150.674 Срба, а на попису из 2013. године 1.333.

„Ко је овдје вршио етничко чишћење? Када ћете се једном скинути са нас? Када ћете погледати на то срамно страдање и убијање? Како мислите да можемо да будемо са вама у настојањима да нас стално оптужујете и говорите како су ваше намјере свијетле? Покажите иједно мјесто гдје су Срби масовно побили Хрвате! Има ли га у историји? Нема“, навео је предсједник Додик.

Предсједник Републике је упитао зашто Хрвати нису дозволили да недавно у Глини буде одата пошта Србима које су побиле усташе.

Предсједник Додик је подсјетио да на страдање српског народа које траје у континуитету кроз вијекове, те рекао да је „Олуја“ завршни чин нечега што је давно планирано и постало званична политика НДХ, а то је да Србе побије, прекрсти или протјера, те да нико озбиљан не може данас да не види континуитет те политике и у 1995. години.

Предсједник Милорад Додик је рекао да су Срби напустили своје домове у Хрватској зато што је пријетио комплетан помор и да буду побијени до задњег, уз асистенцију међународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм бивше југославије који се могу карактерисати као антисрпски.

Предсједник Додик је навео да су ти антисрпски пројекти довели до тог прогона Срба, да у многим насталим државама након распада Југославије Срби буду обесправљена мањина која се бори за своја права.

Предсједник Додик је рекао да свуда од Словеније до Македоније, преко БиХ, Црне Горе и Косова и Метохије, може да се види страдање Срба.

Предсједник Републике Српске је навео да су Срби 1995. године напустили своје куће са тугом, али да се показало да Србија није била непозната за Србе из Крајине, него да су дошли међу своје, да граде заједно са Србима из Републике Српске и Србије идентитет крајишких и Срба из Хрватске.

„Оних Срба у Хрватској који представљају драстичну мањину, који из страха не смију да говоре о свом националном припадништву, који од страха не смију да говоре својим језиком, који морају да трпе одлуке хрватске Владе да су Срби агресори на својим кућама, а знају да то није тако“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да су Срби у Крајини бранили своје куће и да нема ниједног мјеста у Крајини које није било српско, а да га Срби нису бранили.

„Хтјели смо мир, а под патронатом тадашње међународне заједнице, која се није промијенила, изгубили смо тај мир и добили етничко чишћење у Хрватској. Од јама, Јадовна, Јасеновца, Пребиловаца, до Брода на Дрини, на многим мјестима, Шушњари 100.000 убијених људи, Јасеновац 500.000 Срба, Јадовно 38.000 Срба, Брод на Дрини 6.000 Срба у два дана убијено, Пребиловци, али и убијени Срби 90-их“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је најавио да ће за два дана у Бихаћу присуствовати обиљежавању страдања 14.000 Срба које су убиле усташе 1942. године.

Предсједник Додик је рекао да и Република Српска и Србија дају сва права Хрватима да слободно живе и једнаки су по свему, а само у Хрватској Срби не могу и не смију да причају, од 180.000 Срба, само 56 каже да говори српским језиком.

„Када уништите идентитет, то је задњи корак уништавања једног народа и цивлизације“, рекао је предсједник Додик и подсјетио да на згради Црвеног крста и Женеви пише да треба урадити оно хумано дјело које су Срби урадили 1886. година када су у рату са Бугарима отворили хуманитарни коридор.

Предсједник Додик је упитао како објаснити да су Хрвати имали добре намјере када су својатали Николу Теслу, Србина, а усташе су побиле сву његову породицу у његовом родном Смиљану, а 1995. године „и оно мало Теслиних насљедника протјерали“.

„Како можете да говорите да је ваш Тесла. Тесла припада читавој цивилизацији и ми Срби смо поносни на то што је Тесла показивао да је српског поријекла. Немојте да нам то отимате, то је дио нашег иднетитета и идентитета читавог свијета“, рекао је предсједник Милорад Додик.