Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике Српске говорио на трибини „Ријеч предсједника“ у Српцу

Предсједник Републике Српске говорио на трибини „Ријеч предсједника“ у Српцу 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у Српцу да је Република Српска стабилна и да има перспективу, а да они који не виде ту њену стабилност чине то из спекулативних разлога.

Предсједник Додик је рекао да је Република Српска, послије Србије, институционално најстабилнија заједница у региону, односно функционише у самоодрживом карактеру, чиме доказује да је једина одржива заједница у БиХ.

Предсједник Републике је навео да су примијетни институционални проблеми у Хрватској, Македонији, па и на нивоу БиХ, на којем скоро да се не манифестује власт, те нагласио да Република Српска има институције, али да има и оне који би жељели да виде дестабилизацију.

„Република Српска није подијељено друштво, иако јој је то пријетило да постане прије годину дана када је опозиција мислила да у Бањалуци на својим протестима поставља шаторе и тиме промовише лошу слику у јавности. Организовали смо контрамитинг и показали снагу владајуће коалиције“, рекао је предсједник Додик на трибини „Ријеч предсједника“ у Српцу.

Предсједник Републике је додао да је владајућа коалиција ту снагу показала и на локалним изборима прошле године.

Предсједник Додик је нагласио да Република Српска у БиХ не може у потпуности да развије своје пројекте усљед сталних напада на дејтонско уређење у БиХ од политичких представника бошњачког народа и интервенционизма странаца.

Предсједник Републике је као сметњу развоју Републике Српске навео „политику издаје“ коју на нивоу БиХ воде СДС, НДП и ПДП, али коју народ препознаје и кажњава на изборима.

Предсједник Додик је додао да нико није рекао да у Републици Српској „тече мед и млијеко“, али да има оних који лажно представљају ситуацију.

„Има проблема, али одржавамо институционални капацитет у обиму који задовољава потребе. Стабилни и ликвидни су буџет и сви рачуни, измирују се редовно све обавезе, прије свега, према платама, развојним пројектима, редовно се исплаћују пензије и размишљамо о повећању пензија“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике је додао да су повећање пензија планирали кроз одређене приливе, попут прилива из продаје државног капитала у РЖР „Љубија“.

„Република Српска је на добром путу у констелацији односа у окружењу. Имали смо раст домаћег производа од три одсто што говори да је рад јавне управе, прије свега, Владе, био добар“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике је навео да је индустријска проиводња повећана за више од пет одсто, да се ради на саобраћајној инфраструктури, али и реконструкцији Универитетског клиничког центра Републике Српске, а што појединци не желе да виде.

Предсједник Додик је рекао да се ради и на изградњи болнице у Источном Сарајеву, која је могла бити скоро завршена да није било одређених процедура.