Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике присуствовао Меморијалној академији поводом обиљежавања годишњице пробоја јасеновачких логораша

Предсједник Републике присуствовао Меморијалној академији поводом обиљежавања годишњице пробоја јасеновачких логораша 

20130508_akademija

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је Меморијалној академији поводом обиљежавања годишњице пробоја јасеновачких логораша, која је одржана у Банском двору у Бањалуци.

Обраћајући се присутнима, предсједник Републике рекао је да с поносом можемо рећи да су наши преци дали велики допринос антифашистичком покрету, али да су нажалост зато платили и велику цијену. Управо су Јасеновац и Доња Градина остали симбол страдања српског народа на овим просторима. Они су симбол зла и масовности усташких злочина, рекао је предсједник Додик, додајући да данас можемо и требамо отворено да говоримо о свему што се дешавало, не тражећи освету него истину о тим догађајима. Предсједник Републике је рекао да је ова генерација одлучила да заврши пројекат уређења Спомен подручја „Доња Градина“ и да је Влада Републике Српске обезбиједила средства за ту намјену.

У оквиру Меморијалне академије премијерно је изведен Ораторијум „Голгота јасеновачка“, који представља умјетнички израз почасти страдалима у логору „Јасеновац“ и опомиње да се такво страдање више никад не понови.