Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Републике одржао новогодишњу конференцију за главне и одговорне уреднике медија из Републике Српске

Предсједник Републике одржао новогодишњу конференцију за главне и одговорне уреднике медија из Републике Српске 

20131230_Banjaluka

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је новогодишњу конференцију за главне и одговорне уреднике медија из Републике Српске. Предсједник Републике поручио је да је у институцијама Републике Српске кључно мјесто очувања саме Републике, али и мјесто доношења свих важних одлука које су утицале и могу да утичу на живот обичног човјека. У свему томе имали смо мјеру и жељу да то буде најбоље за све, истовремено свјесни да то увијек није могуће и да многи људи треба да учине свој лични, индивидуални, породични и групни напор, како би креирали своју позицију на најбољи могући начин. Власт се налази ту како би само направили амбијент и оквире за друштвену промоцију сваког појединца, групе и предузећа, рекао је предсједник Додик. Он је навео да је ову годину у Републици Српској обиљежила чињеница да је формирана нова структура Владе, што је био дио конктитуитета вршења власти владајуће политичке партије са коалиционим партнерима, а да је извршено брзо и ефикасно. Такође, није било уобичајених видљивих регионалних тенценција деструкције, било у одласку или доласку било које нове структуре. То је, прије свега, показало нашу способност и спремност да у ходу подржимо веома одговорне тешке суштинске мјере. Уз захвалност свима који су и раније радили у Влади, нова Влада је показала нови ентузијазам и нову снагу и управљање. Потпуно је обезбијеђена координација свих институција Републике Српске. Као предсједник, желим да кажем да су све институције беспријекорно радиле и испуњавале своје обавезе. Предсједник Додик је рекао да економија, којој је посвећен најзначајнији дио одлука, не зависи само од способности и спремности власти, већ и од регионалних и свјетских кретања.

Зато је глобална криза, која је уздрмала значајне економије свијета, чији је застој евидентан и у 2013. години, па чак и у мултинационалним интеграционим организацијама каква је Европска унија, довела многе у позицију да морају да редефинишу своје монетарне и друге политике. Република Српска у таквим условима успјела је да обезбиједи раст друштвеног бруто производа и непрекидно функционисање свих јавних институција, истакао је предсједник Додик. Он је подсјетио и да је Република Српска остала потпуно ликвидна, спремна да прихвати изазове времена. „Српска је са становишта својих одговорности у погледу економије приступила реформама које су важне за процес регистрације, а нова економска политика је утврдила и значајна побољшања и подстицаје за реалан сектор, што треба да доведе до нове економске динамике, с циљем да стабилизујемо наша укупне економске прилике“, навео је Додик. Данас је макроекономски систем у Републици Српској најстимулативнији у региону. То треба да буде препознато од оних који желе да инвестирају. Зато бих вас замолио да у својим извјештавањима, као дио овог укупног друштвеног амбијента, потенцирамо та добра, креативна рјешења која овдје имамо, те да на тај начин обавијестимо ширу инвестициону заједницу о нашим перспективама, рекао је предсједник Додик. Он је изразио задовољство чињеницом што је Република Српска у овој години чинила све да одржи ниво економске активности, као и због забиљеженог статистичког раста, који, како је навео, ипак није велик и оно што власт хоће. У условима када многе економије у окружењу биљеже пад, ми смо забиљежили раст готово свих макроекономских елемената. С друге стране, ту мислим и на чињеницу да смо имали повећање индустријског обима производње, смањење увоза и повећање извоза, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике најавио је могућност смјена оних руководилаца који су показали умор и немогућност да носе друштвену одговорност. У Републици Српској неки људи су дуго на власти, уморили су се и показали мањак ентузијазма. Ми смо те људе препознали и још их посматрамо, желимо да им вратимо ентузијазам или да их замијенимо онима који могу да носе друштвену одговорност, рекао је предсједник Додик.

Говорећи о формирању Савјет за заштиту уставног поретка Републике Српске, предсједник Додик је нагласио да ће то бити институција која ће водити рачуна о интересима и потребама Српске. Желимо институцију или савјет који ће бити мјесто сагледавања одређених стратешких и других кретања, као и мјесто у којем ће се развити одређена структура која ће водити рачуна о интересима и потребама Српске на један другачији начин. Предсједник Додик Српске нагласио је да Република Српска у посљедње вријеме посвећује значајну пажњу изучавању различитих пракси, прије свега, у Европској унији. У неким од покрајина у Њемачкој, попут Баварске, можете видјети савјете за заштиту уставног поретка“, напоменуо је Додик. Он је рекао да су сви људи који одлазе у институције БиХ на највише позиције увијек дио политике Републике Српске, али да они који добијају позиције у јавним институцијама у Сарајеву, и дипломатско-конзуларној мрежи, остају потпуно без додира са Републиком Српском. Предсједник Републике оцијенио је да је Република Српска у овој години додатно ојачала своју међународну позицију, што је урађено поштивањем Дејтонског мировног споразума и њеном укључености у међународне процесе. То је подразумијевало укљученост Републике Српске у процесе који се дефинишу кроз институције БиХ и оне билатералне, кроз разне односе са важним факторима у међународној заједници, рекао је предсједник Додик И подсјетио да Република Српска има интензивне активности, не само са Русијом и Израелом, већ и Италијом, Аустријом, Њемачком, многим представницима влада тих земаља и њиховим амбасадорима. Он је нагласио да ту политику карактерише и један други важан сегмент, а то је поштивање Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума. То остаје и даље наша политика у идућој години, дакле укљученост Републике Српске у све међународне и регионалне процесе, поштујући Дејтон.