Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник Репубике Српске разговарао са директором РиТЕ „Угљевик“

Предсједник Репубике Српске разговарао са директором РиТЕ „Угљевик“ 

Предсједник Репубике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ „Угљевик“ један је од кључних елемената електро-енергетског система Српске, са консолидованим и стабилним пословањем.

Предсједник Додик је рекао да је укупан систем подржан захваљујући активностима овог предузећа у претходним годинама, те да је власт веома заинтересована да ова компанија биљежи добре резултате.

„Заинтересовани смо да ово предузеће осигурава пословање које је у складу са економским интересима Српске, да обезбјеђује запосленост која је веома важна у овом сектору и у овом крају, и да сагледамо све елементе функционисања овог предузећа како оно не би имало никаквих проблема у реализацији циљева“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Додик је рекао новинарима након састанка са директором РиТЕ „Угљевик“ Ђорђем Поповићем да је задовољан што је управа предузећа јединствена да прихвати програм реконструкције примарног капацитета који подразумијева да се након реконструкције осигура вишедеценијски вијек трајања.

„То показује одговорност нас у Републици и, наравно, управе да смо оријентисани на очување капацитета. Они који се разумију у то знају да је технологија која је овдје инсталирана биле при крају и да смо ми урадили нешто са реконструкцијом која омогућава више година трајања овог капацитета, ако не и деценија“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је истакао да кроз ову реконструкцију, пошто је руководство сагласно с тим, треба да се ријеши и питање Термоелектране „Угљевик три“, те да треба наћи начин да се то угради у јединствен систем реконструкције.

„Ту су и текући пројекти, почев од десумпоризације која се ради. Република Српска је узела више од 90 милиона долара кредита од јапанске Владе. Улаже у ово, веома свјесна да је неопходно очувати еколошки ниво који не може бити оспорен од оних који би сутра могли да врше притисак и на Републику Српску, а и на овај капацитет како би га затворили“, рекао је предсједник Додик.

Када буде ријешено питање десумпоризације, каже предсједник Републике Српске, радне дозволе и радни потенцијали не могу бити изгубљени када је ријеч о регионалном тржишту.

Предсједник Додик је рекао да је „Електропривреда Републике Српске“ кључни фактор развоја енергетске будућност и енергетске стабилности Српске, те да ће се наставити трагати за најбољим могућим рјешењима у погледу постојећих капацитета, али исто тако и нових који би унијели нове технологије и довели Српску у позицију да буде неприкосновени произвођач електричне енергије.

„Опредјељење мене као предсједника, Владе и Народне скупштине Републике Српске је да се сачува јавно власништво над примарним електро-енергетским капацитетима и ту се ништа неће промијенити“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик је подсјетио да је прије десетак година кроз пројекат Свјетске банке тражена приватизација примарног капацитета, што је одбијено са огромном притиском, па чак и повлачењем кредита у том времену.

„Ми нисмо жељели да продужимо аранжман који су претходне власти у Српској потписале. А, он је био такав да ће у року од три године бити извршена приватизација примарног капацитета. За тако нешто ниједног разлога данас нема, нема разлога да Република Српска иде у приватизацију термоелектрана и хидроелектрана“, рекао је предсједник Додик, истичући да то неће никада ни радити.

Предсједник Републике Српске Милорд Додик је нагласио да Република Српска жели да ојача јавно власништво оваквих компанија, што ће бити посебан програм њене активности у будућем времену, уз основну претпоставку да све функционише у складу са позитивним економским параметрима како би се у будућности могло размишљати о креирању повећања власништва јавног сектора Српске у енергетском сектору.

„Сваку врсту подметања приче о продаји одбацујемо јер је дио неспособности оних који то пласирају да сагледају дугорочне интересе. Зато је веома важно да се сагледа дугорочни концепт управљања и власти над дугорочним капацитетом и да се задржи, јер само на тај начин овај народ и Република могу да имају од њега користи“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је упозорио да, уколико би то неко продао, истог тренутка би у Републици Српској имали неколико пута скупљу електричну енергију и не би могли одржати овако низак ниво цијене за домаће потрошаче.

„Одлука да тако буде је наша, као и људи који овдје раде и који су свјесни да морају на другим мјетима да праве уштеде“, рекао је предсједник Додик, додајући да је важно очувати јавно власништво над примарним изворима електричне енергије и изградити нове које су потребне будућности, а што је примарна енергетска политика власти у овом сектору у Републици Српској.