Налазите се: Почетна » Вијести » Предсједник и премијер Републике Српске разговарали са предсједником и премијером Србије

Предсједник и премијер Републике Српске разговарали са предсједником и премијером Србије 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Србија најважнији фактор регионалне стабилности и безбједности и да је на данашњем састанку са руководством Србије у Београду разговарано и о повећању степена те безбједности.

Предсједник Додик је истакао да ће на сједници Народне скупштине Републике Српске у септембру бити разговарано о безбједности, те да ће бити донесена конкретна одлука о војној неутралности Републике Српске и односу према њеном захтјеву да БиХ буде и остане неутрална.

„То је дио нашег опредјељења да заједно са Србијом градимо систем безбједносне политике и у том погледу мислим да ће од септембра бити све јасно и постављено на прави начин“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је поздравио предстојећу посјету предсједника Вучића БиХ, те навео да Република Српска има значајан број питања која жели да постави и рјешава са тог нивоа.

„И у том погледу, ми видимо да посјета и састанци тог нивоа апсолутно доприносе стабилизацији укупних прилика“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик је оцијенио да стање у БиХ изгледа најгоре од Дејтонског споразума до данас када је ријеч о фунцкионисању институција на нивоу БиХ.

„Парализа одлучивања на нивоу БиХ, општи политички сукоби на релацији Бошњаци-Хрвати везано за изборне законе, као и проблеми који постоје и које продукује Бакир Изетбеговић са становишта односа са Србима усложили су ту ситуацију и довели до инстуционалног мртвила на нивоу БиХ и немогућности да се доносе било какве одлуке“, објаснио је предсједник Додик.

Предсједник Републике је навео да постоји застој у аранжману са Међународним монетарним фондом, као и на европском путу.

Предсједник Додик је оцијенио да је Србија данас снажан мотор економског развоја, те је честитао Вучићу на успјешним економским показатељима.

„Све оне који би да то оспоре, упућујем да само погледају најобичније статистике и могу да се увјере у тај раст“, рекао је предсједник Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске изразио је захвалност и задовољство чињеницом да је Србија прихватила пројекте које је кандидовала Српска и нагласио да је ово период најбоље сарадње Републике Српске и Србије, ако се „мјери“ пројектима који су остварени.

„Република Српска је захвална Србији за ову помоћ“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је изразио захвалност у име општина, градова и цијеле Републике Спрске, као и за помоћ коју ће добити општине са српским становништвом у Федерацији БиХ.

Предсједник Српске је истакао да се институције федералних власти односе игнорантски према тим општинама када је ријеч о развоју инфраструктуре, као и са становишта укупног јавног и друштвеног живота.

„Милион евра које ће добити од Владе Србије и оно што ћемо ми придодати ријешиће многе проблеме у инфраструктури. Градиће се обданишта у тим општинама и сигурно подићи квалитет живота у њима“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске је захвалио предсједнику Вучићу за разумијевање, те истакао да је ова сарадња континуитет претходне.

Предсједник Додик је нагласио да је у завршној фази пројекат изградње моста Љубовија-Братунац, а указао је и на значајну помоћ Сребреници коју је пружила Владе Србије.

„Данас Сребреница, захваљујући помоћи Владе Србије, изгледа сасвим другачије. То је једно велико градилиште и сасвим сигурно један од кључних помака који је остварен од завршетка рата до данас у самој Сребреници, јер су раније биле само декларације, све док Србија није дала конкретну помоћ“, рекао је предсједник Додик и поновио да је Република Српска захвална за ову помоћ Србији.

Састанку руководства Србије и Републике Српске присуствовали су и министри у Влади Србије Небојша Стефановић, Александар Вулин и Душан Вујовић.