Налазите се: Почетна » Вијести » Одржан свечани дефиле поводом 9. јануарa – Данa Републике Српске

Одржан свечани дефиле поводом 9. јануарa – Данa Републике Српске 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска и 9. јануар – Дан Републике не могу и неће бити укинути јер је за слободу Републике и Срба живот дало 30.000 најбољих синова.“Овдје смо окупљени у част 9. јануара – Дана Републике Српске. Ово је дан када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом“, рекао је предсједник Додик у обраћању учесницима свечаног дефилеа у Бањалуци.
Предсједник Српске је навео да је Република Српска одраз захтјева за слободом Срба, те да нема жељу да другим народима угрози слободу.
Предсједник Додик је нагласио да је Република Српска данас показала способност и достигнућа.
„У част Дана Републике овдје су данас припадници полиције, невладиног сектора, грађани и наши драги гости. Српски народ се, борећи се за слободу, борио и за државу и тамо гдје је имао државу имао је и слободу“, додао је предсједник Додик.
Предсједник Републике је рекао да је велика идеја била да Срби са ове стране Дрине формирају државу.
„Српски народ има двије државе Републику Српску и Србију. Када данас славимо овај наш дан захвални смо Србији јер је са нама и знају да смо и ми увијек за њом и желимо да то буде једно. Они који су хтјели одлукама судова да забране наш празник и постојање морају знати да не може бити укинут и неће нестати, јер је ово обиљежавање у знак нашег позива за мир овдје и региону, међу свим људима, нацијама и вјерама“, рекао је предсједник Додик.
Према ријечима предсједник Српске, Република Српска одаје почаст свим страдалим за њено стварање.
„Наше је право да се овдје окупимо, одамо почаст нашим страдалим синовима и кажемо хвала за слободу и Републику Српску. Захваљујем се политичком и војном руководству Републике Српске које је у грађанском рату одбранило Српску и свим структурама које су радећи послове браниле историју Српске и омогућиле да опстане“, рекао је предсједник Додик.
Предсједник Српске је захвалио на успјешно спроведеном дефилеу у част Републике Српске и свим гостима који присуствују обиљежавању Дана Републике.
„Захваљујем се и онима који нису могли данас да буду овдје, а пријатељи су нам. Захваљујем се и онима који нам не мисле добро, јер су нас довели у позицију да мислимо о себи и на овај начин традиционално обиљежавамо Дан Републике. У нади да ће наша Република сваке године бити све боља, као и наше јединство са српским народом, Србијом и свим добрим људима који су за мир, још једном честитам Дан Републике“, закључио је предсједник Додик.