Налазите се: Почетна » Новости за потпредсједнике » Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић разговарао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар – Китаровић

Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић разговарао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар – Китаровић 

У склопу службеног боравка у БиХ предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар – Китаровић на позив допредсједника Републике Српске из реда хрватског народа Јосипа Јерковића посјетила је синоћ опћину Дервента гдје се у Хрватском дому Напредак састала са многобројним повратницима, дужносницима у тијелима власти Републике Српске, црквеним представницима и представницима удруга.

Допредсједник Јерковић на почетку је зажелио срдачну добродошлицу предсједници Грабар – Китаровић и њеним сурадницима, те се захвалио што се унаточ густом распореду одлучила за посјету Хрватима у овом дијелу БиХ. Пуно је проблема с којима се сусрећемо, почевши од повратка, обнове кућа, одрживог повратка, али то су теме за пригоду када ћете нам доћи у службени посјет гдје ћемо моћи детаљније образложити наведене теме. Исто тако, договорили смо службени посјет представника Хрвата из Републике Српске с предсједницом РХ у Загребу, гдје ћемо прије службене посјете Посавини детаљније изложити проблеме с којима се сусрећемо – изјавио је допредсједник Јерковић

Након тога је предсједник ХКД Напредак, подружнице Дервента фра Мирко Филиповић који је уједно и судомаћин посјете, поздравио високо изасланство на челу са предсједницом Грабар – Китаровић, те је у свом обраћању кратко описао ситуацију у опћини Дервента и упознао судионике састанка са кронолошким тијеком обнове Хрватског дома. У свом обраћању такођер је навео и проблем прелазака међудржавне границе Брод/Славонски Брод, те дуготрајних чекања.

Овдје сам на позив допредсједника Јерковића, али и због дубоких особних осјећаја. Подцртавам бригу о Хрватима у БиХ, другој домовини хрватског народа. У мом политичком програму важно мјесто заузима борба за равноправност Хрвата у цијелој БиХ, као и овдје у Републици Српској, а управо овај посјет је симболичан доказ те борбе. Хрвати у Републици Српској могу рачунати на исту потпору као и припадници хрватског народа у другим дијеловима БиХ која је њихова домовина. Захваљујем се допредсједнику Јерковићу на позиву, али исто тако овом пригодом очекујем делегацију Хрвата из Републике Српске у мом уреду у Загребу, те такођер још један службени посјет овим просторима тијеком ожујка мјесеца ове године. Ја сам уз вас, Хрватска је уз вас на крају је изјавила предсједница РХ Колинда Грабар – Китаровић.