Налазите се: Почетна » Новости за потпредсједнике » Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић посјетио обитељ Ривић

Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић посјетио обитељ Ривић 

Повратничко питање и брига како они данас живе један је од главних фокуса рада допредсједника Републике Српске Јосипа Јерковића. Највећи проблем повратничке популације огледа се прије свега у тешкој економској ситуацији што онемогућава одржив повратак.
По сазнању да обитељ Мире Ривића који има деветеро дјеце живи у јако тешким увјетима у селу Батковци, опћина Оштра Лука, допредсједник Јерковић заједно са савјетником министра за избјеглице и расељена лица Владе Републике Српске Ивом Камењашевићем и начелником опћине Оштра Лука Драганом Станаром дана 28.11.2017. године одлучили су их посјетити.
Као начелник опћине свакодневно се сусрећем са странкама и будући смо мала опћина знам отприлике који су проблеми, али морам признати да као човјек за ову обитељ нисам био спреман свједочити у каквим увјетима живе, те сам емотивно узбуђен и потресен данашњом посјетом. Имовина обитељи Ривић је на самој црти ентитетског разграничења што додатно отежава цјелокупну ситуацију, али чињеница да живе у оваквом објекту је ужасна. Опћина ће се активно укључити у реализацију програма помоћи обитељи Ривић, а посебно ми је драго што је допредсједник Јерковић издвојио времена како би заједно посјетили ову обитељ – изјавио је начелник опћине Оштра Лука Драган Станар.
Министарство за избјеглице и расељена лица Владе Републике Српске суставно сваке године проводи програме обнове обитељских кућа и одрживог повратка, али ћемо се свакако заложити да се овој обитељи чим прије то буде могуће помогне на начин како би се покренуо процес изградње нове обитељске куће, јер постојећи објект по прописаним стандардима није увјетна за становање. Будући је крај 11. мјесеца и тренутно је немогуће оперативно покренути било какве грађевинске радове, на нама је да већ данас смислимо начин покретања свих расположивих могућности како би се обитељи помогло у трајном стамбеном збрињавању на чему ћу се ја као савјетник министра за избјеглице и расељена лица Владе Републике Српске особно залагати – изјавио је Иво Камењашевић. Чињеница да све ове године живе на своме и да се свим силама труде остати на своме, доказ је колико воле свој родни крај, а овој дјечици пријеко је потребна помоћ како би сутра постали одрасли људи. Будући се налазе на граници ентитета, вјерујем да ће се у програм стамбеног збрињавања предметне обитељи укључити и Федерално министарство расељених особа и избјеглица.

Морам признати да ми је у мом досадашњем политичком раду, али и у животу опћенито, данас један од тежих дана! Није новост, да је живот у Босни и Херцеговини тежак, а то нам говоре многобројне ситуације, будући дијелимо исту судбину која се тиче слабог господарског и економског напретка, али да је немогуће помоћи људима у невољи је неприхватљиво. Данас сам особно посвједочио у каквим нељудским увјетима живи ова многобројна обитељ која броји 11 чланова. Живјети у неувјетном објекту без санитарног чвора и с кровом који прокишњава, сложити ћемо се сви да је недопустиво. У обитељи је 5 дјеце школског узраста и похађају школу у Оштрој Луци, те су врло добри ученици, двоје дјеце ће у школу на годину, а двоје су дојенчад. Носитељ обитељи отац и супруг Миро јако је вриједан човјек, али плаћа коју заради у Електропријеносу Сански Мост није довољна да подмири све мјесечне обвезе овога бројнога кућанства. Објекат у којему живе је према ономе што видимо најбоље срушити, јер поправак није могућ. Велика обитељ за нормалан живот захтјева и више квалитетнијег животног простора, а тренутно сви чланови бораве у двије просторије. Имовина обитељи Ривић налази се на самој ентитетској црти разграничења опћине Оштра Лука (Република Српска) и Санског Моста (Федерација БиХ), те сукладно томе, морамо заједнички са Министарством за избјеглице и расељена лица Владе Републике Српске на челу с министром Давором Чордашем и Федералним министарством расељених особа и избјеглица на челу с министром Едином Рамићем уз укључивање Министарства за људска права и избјеглице БиХ покушати пронаћи рјешење како би им се помогло на начин да им се изгради нова обитељска кућа, а све у циљу осигурања достојанственог и квалитетнијег живота ове обитељи. Искористити ћу ову пригоду и захвалити се начелнику опћине Оштра Лука који је изразио спремност помоћи у цјелокупном процесу стамбеног збрињавања ове обитељи.
Пригодом данашње посјете, допредсједник Јерковић даривао је чланове обитељи Ривић пакетима основних животних намирница, али је истакнуо да једнократне помоћи нису оно што обитељ дугорочно треба. Пред нама је конкретан проблем, а коначни циљ је изнаћи дуготрајно рјешење за ову обитељ како би у 21. стољећу имале достојанствен кров над главом, а дјеца свој дом – изјавио је допредсједник Јерковић.