Налазите се: Почетна » Новости за потпредсједнике » Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић домаћин посјете државних тајника Владе Републике Хрватске

Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић домаћин посјете државних тајника Владе Републике Хрватске 


Допредсједник Републике Српске Јосип Јерковић угостио је јучер 13. студеног 2017. године изасланство Владе Републике Хрватске предвођено државним тајницима Средишњег државног уреда за Хрвате изван РХ Звонком Миласом и Средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање Николу Мажара.
Посјетили су Госпино светиште Врхбосанске надбискупије Конџило у Комушини код Теслића гдје су се сусрели са узоритим кардиналом Винком Пуљићем и жупником Борисом Салапићем. Разлог посјете је изградња моста преко ријеке Усоре на прометници која води према светишту, а који је од виталног интереса за Хрвате овога краја. Узорити кардинал Пуљић нагласио је како се само у три наврата тијеком године у светишту окупи преко 100.000 ходочасника овога краја, али и из других дијелова БиХ, Републике Хрватске и земаља ЕУ, те како се постојећи жељезни мост треба замијенити.
Након тога су заједно са представницима мјесних заједница и удругама Хрвата Теслића службено се састали са начелником опћине Теслић др. Миланом Миличевићем који је заједно са сурадницима обећао како ће сукладно могућностима и овластима опћинска администрација пружити сву техничку и административну помоћ за изградњу новога моста, јер је он потребан и локалној заједници.
Допредсједник Републике Српске Јерковић изјавио је како је мост потребно изградити чим прије, те је замолио представнике Средишњих државних уреда да пројект изградње моста уврсте у слиједеће програме помоћи Хрватима у БиХ које проводи Влада РХ.
Послије Теслића, изасланство је посјетило опћину Жепче гдје их је дочекао начелник опћине Мато Зовко са сурадницима, те су заједно обишли градилиште амбуланте обитељске медицине у насељу Озимице и обитељске куће у Новом насељу чију изградњу помаже Влада Републике Хрватске.
Истога дана, посјетили су насеље Корница у опћини Шамац гдје су обишли ОПГ Лушо – ИУВЕНЕС ФРУЦТУС, гдје су се сусрели са повратницима и водитељем цијелог пројекта Петром Лушом.
Драго ми је да данашњу посјету завршавамо у Корници, јер је из овога мјеста кренула помоћ Владе РХ даровањем грађевинског материјала у БиХ. Наиме, тијеком 2001. године у Корници је потписан Међудржавни уговор БиХ и РХ, те је испоручено првих 10 пакета грађевинских материјала – изјавио је допредЈерковић.
Данашњој посјети назочили су и заступница у Хрватском сабору Љубица Максимчук, госп Бруно Пауревић, министар за избјеглице и расељена лица у Влади Републике Српске Давор Чордаш, те сурадник из уреда допредсједника Марио Зеко.