Налазите се: Почетна » Вијести » Делeгација Републике Српске разговарала се делегацијом Министарства иностраних послова Израела

Делeгација Републике Српске разговарала се делегацијом Министарства иностраних послова Израела 

20130512_sastanak

Делегација Републике Српске, на челу са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, разговарала је са делагацијом Министарства иностраних послова Израела, коју је предводио в.д. дужности министра иностраних послова Зев Елкин. Предсједник Републике изјавио је, након састанка, да је Република Српска поносна на сарадњу и пријатељство са Израелом и јеврејским народом. На данашњем састанку потврдили смо дугогодишње трајно пријатељство, изразили сагласност по многим политичким питањима, упознали се о актуелној ситуацији у Републици Српској и региону Блиског Истока, рекао је предсједник Републике, додајући да Република Српска подржава трајну и дугорочну борбу Израела за своју независност и самобитност. Он је навео да се са Израелом разговара о многим пројектима сарадње у области пољопривреде, водопривреде, индустрије, културе и образовања. Посебно смо поносни на чињеницу да израелске институције, које се баве изучавањем холокауста, преносе своја искуства нашим људима и желимо да то наставимо, рекао је предсједник Републике Српске и изразио захвалност на сталном институционалном присуству Израела у обиљежавању пробоја јасеновачких логораша у Доњој Градини.
Вршилац дужности министра иностраних послова Израела Зев Елкин рекао је да Израел доживљава Републику Српску као искреног пријатеља и жели да прошири партнерске области сарадње. Он је додао да Израел дубоко цијени напоре које чини Република Српска зарад колективног сјећања и изучавања свега онога што се десило у том тешком периоду људске историје на простору Доње Градине.